Meditatie / Spiritualiteit

Meditatie brengt rust en heilzame onrust, verdieping en authenticiteit. Samen mediteren schept verbondenheid. Met elkaar, met jezelf, met God, de Bron van ons leven. Meditatie is geen doel maar een middel tot meditatief leven. Tijdens het festival is er een permanente inspiratieplek en mediteren we op de getijden van eb en vloed. We verkennen oude en nieuwe vormen van meditatie. Voor beginners en gevorderden.

 

naar het Programma-overzicht >>

 

03 • Lichter leven - Meditatieproeverij Vacare

14-08-2023

Alberte van Ess, Annelies Haijtink, Kick Bras, Anke Bras en Rob Boersma

Vacare, Platform voor Meditatief leven, geeft een proeverij van twee nieuw ontwikkelde meditatiecursussen.  ‘Lichter leven’ bevat yoga-oefeningen en verschillende vormen van christelijke meditatie. In de meditatiecursus ‘Balans vinden in de natuur’ oefenen we ons in de meditatieve basishouding en in meditatief schilderen en wandelen in de natuur, met vier meditatieve werkvormen zoals bibliodans. 

• Meditatiecursus lichter leven
Het leven kan soms (te) zwaar zijn. Stress of burn-out, depressieve gevoelens of chronische lichamelijke klachten kunnen je leven behoorlijk belasten. Meditatie kan daarbij helpen en deze cursus wil daartoe een handreiking bieden. In elke bijeenkomst vindt een vorm van lichaamswerk plaats, met yoga-oefeningen, om te komen tot fysieke en psychische ontspanning. Daarna gaan we over tot meditatie vanuit christelijk perspectief. We oefenen verschillende vormen.

Alberte van Ess is geestelijk begeleider, Annelies Haijtink is yogalerares, Kick Bras is theoloog, Anke Bras is kunstenaar en Rob Boersma is psychosomatisch fysiotherapeut/haptonoom. 

 

 

 

 

Lees verder

49 • Pelgrimeren door het Labyrint – Kennismaken met je binnenkant

14-08-2023

Irene Kapinga en Jaap van der Vinne.

Pelgrimeren door het Labyrint. 'Geen enkel levenspad is een rechte weg". Kennismaken met het labyrint: een toegankelijke vorm van pelgrimeren, bezinning en bezieling.

• Pelgrimeren door het Labyrint. 'Ofwel kennismaken met je binnenkant. Je laat je (t)huis even achter je, je verdwijnt op de kronkelige paden die voor je liggen. Hoe ervaar jij je weg? Hoe ervaar je de ont-moeting? En wat is de kern? Met Jaap en Irene en met anderen maak je kennis met het labyrint. Ook op Terschelling is dat binnen handbereik. Loop jij met ons mee?

Jaap en Irene zijn ervaren pelgrims en gidsen bij Benedictijner kloosters,

Lees verder

50 • Vertragend lezen, lopen, luisteren - Lectio Divina

14-08-2023

Irene Kapinga en Jaap van der Vinne.

‘De langste reis is de reis naar binnen’.  De woestijnvaders deden het al: vertragend lezen. Wij zijn het in onze snelle tijden (haast) verleerd. Tijdens deze activiteit maak je op een mooie buitenlocatie rustig lopend kennis met Lectio Divina, vrij vertaald: Goddelijk lezen. In vier fasen word je aan de hand van een tekst samen stil en ontstaat er ruimte om te luisteren naar je hart. Jaap en Irene nemen je mee tijdens deze reis. Na afloop ontvang je de gelezen tekst en informatie over deze vorm van lezen. Zo kun je thuis verder onderweg

Jaap en Irene zijn ervaren pelgrims en gidsen bij Benedictijner kloosters.

Lees verder

40 • Vieren: Metten of Vespers - Inspiratie door delen en ontvangen

12-08-2023

André van der Stoel en Margo Jonker 

Vieren Metten of Vespers in de klassieke kerkmuzikale traditie. Ons samen richten tot de kern - een woord uit de bijbel, een lied uit de traditie, muziek, stilte en gebed. En ook, het ontvangen van brood en wijn - leven uit de hand van de levende God. Welkom om samen in een korte viering woord en sacrament te ontvangen. De lutherse traditie viert met woord en sacrament, en muziek is daar onlosmakelijk mee verbonden. In korte vieringen, aan het einden en begin van de dag wordt stil gestaan bij de kern van leven en geloof, en wordt gedeeld van brood en wijn. Samen aan tafel zitten is elkaar willen kennen. En het avondmaal willen vieren betekent dat je voor God staat - God die ieder mens wil kennen in het leven.  
Heel hartelijk welkom om aan deze tafel te gaan!

André van der Stoel is predikant in de Evangelische- Lutersche gemeente te Amsterdan, Margo Jonker is predikant in de Lutersche Kerk Zwolle.

 

Lees verder

23 • Tafelgesprekken - Voedsel voor lichaam en ziel

25-04-2023

André van der Stoel, Margo Jonker e.a. 

Aan tafel voed je je lichaam. En als er van hart tot hart gesproken kan worden en je je kunt laten aanspreken, voed je je ziel. De lutherse traditie is goed bekend met tafelgesprekken. Steeds zijn deze plekken van inspiratie, altijd verbinden ze. Er is soep en brood, en wellicht een gast van overzee. 

• Rond de tafel gaan we met elkaar in gesprek - over wat je inspireert en wat je verder brengt op de levenszeeën: inspiratie, nieuwe inzichten, hart onder de riem. En met mensen die samen met jou daarover het gesprek willen voeren. Kom zitten rond de tafel, voor voedsel voor lichaam en ziel. Geniet van pittige soep en stevig brood.

André van der Stoel is predikant in de Evangelisch-Lutherse gemeente Amsterdam, Margo Jonker is predikant in de Lutherse Kerk Zwolle.

Lees verder

05 • Leven in de balans met de natuur - Meditatieproeverij Vacare

22-04-2023

Alberte van Ess, Annelies Haijtink, Kick Bras, Anke Bras en Rob Boersma

Vacare, Platform voor Meditatief leven, geeft een proeverij van twee nieuw ontwikkelde meditatiecursussen. ‘Lichter leven’ bevat yoga-oefeningen en verschillende vormen van christelijke meditatie. In de meditatiecursus ‘Balans vinden in de natuur’ oefenen we ons in de meditatieve basishouding en in meditatief schilderen en wandelen in de natuur, met vier meditatieve werkvormen zoals bibliodans. 

• Leven in balans met de natuur 

Door maatschappelijke en persoonlijke oorzaken leven we allemaal min of meer uit balans. Vacare heeft een cursus ontwikkeld waarin we balans zoeken in een meditatieve relatie met de natuur en de stille, bezielende werking van Gods Geest. In deze proeverij maken we kennis met enkele elementen uit die cursus. We leren we een basishouding van meditatie aan Daarna kunnen we meditatief schilderen naar aanleiding van een gedicht of wandelen in de natuur, met vier meditatieve werkvormen.

Alberte van Ess is geestelijk begeleider, Annelies Haijtink is yogalerares, Kick Bras is theoloog, Anke Bras is kunstenaar en Rob Boersma is psychosomatisch fysiotherapeut/haptonoom. 

 

 

 

 

 

Lees verder