Meditatie / Spiritualiteit

Meditatie brengt rust en heilzame onrust, verdieping en authenticiteit. Samen mediteren schept verbondenheid. Met elkaar, met jezelf, met God, de Bron van ons leven. Meditatie is geen doel maar een middel tot meditatief leven. Tijdens het festival is er een permanente inspiratieplek en mediteren we op de getijden van eb en vloed. We verkennen oude en nieuwe vormen van meditatie. Voor beginners en gevorderden.

 

naar het Programma-overzicht >>

 

03 • Proeverij van Vacare, platform voor meditatief leven vanuit christelijk perspectief

22-04-2023

Geestelijk begeleider Alberte van Ess; yogalerares Annelies Haijtink ; theoloog Kick Bras en kunstenaar Anke Bras, en de psychosomatisch fysiotherapeut/haptonoom Rob Boersma. 

Vacare, platform van meditatief leven, geeft een proeverij van twee nieuw ontwikkelde meditatiecursussen: ‘lichter leven’ met yoga-oefeningen en verschillende vormen van christelijke meditatie. In de meditatiecursus ‘balans vinden in de natuur’ oefenen we ons in de meditatieve basishouding en in meditatief schilderen en wandelen in de natuur met vier meditatieve werkvormen zoals bibliodans. 

  Meditatiecursus lichter leven:

Het leven kan soms (te) zwaar zijn. Stress of burn-out, depressieve gevoelens of chronische lichamelijke klachten kunnen je leven behoorlijk belasten. Meditatie kan daarbij helpen en deze cursus wil daartoe een handreiking bieden. In elke bijeenkomst vindt een vorm van lichaamswerk plaats, met yoga-oefeningen, om te komen tot fysieke en psychische ontspanning. Daarna gaan we over tot meditatie vanuit christelijk perspectief.  We oefenen verschillende vormen.

   Leven in balans met de natuur:

Door maatschappelijke en persoonlijke oorzaken leven we allemaal min of meer uit balans. Vacare heeft een cursus ontwikkeld waarin we balans zoeken in een meditatieve relatie met de natuur en de stille, bezielende werking van Gods Geest. In deze proeverij maken we kennis met enkele elementen uit die cursus. We leren we een basishouding van meditatie aan Daarna kunnen we meditatief schilderen naar aanleiding van een gedicht of wandelen in de natuur,met vier meditatieve werkvormen. Lees verder