Muziek

Muziek met en zonder woorden vertelt een eigen verhaal. Spelen met noten en teksten, zingen, luisteren, zien, vertellen, vertalen, beleven, zinnen prikkelend.

• 41 Zelfbouw Orgel

29-04-2025

Lydia Vroegindeweij

DE TEKST VAN DIT PROGRAMMA ONDERDEEL IS OP DIT MOMENT NOG NIET BESCHIKBAAR

Lees verder

• 42 Ongezocht toch gevonden

29-04-2025

Andreas Wöhle

Welke rol speelt muziek en zingen bij het ervaren van geloof en spiritualiteit - ook en juist in een samenleving waar geloof niet vanzelfsprekend (meer) is? Welke liederen zingen we, eenvoede geloof? Kunnen liederen uit andere werelddelen, met andere klanken en woorden ons helpen het geloofslied te vernieuwen? Waardoor kunnen wij “ongezocht en toch gevonden” worden?

• Met het Global Lutheran Songbook 2024 probeert de lutherse wereldgemeenschap mensen met elkaar in gesprek te brengen. Het boek is een verzameling van liederen die gegroeid zijn in plaatselijke gemeenschappen overal op de wereld. Ze zijn verzameld om mensen van over heel de wereld met elkaar te verbinden in geloof. In dit programma ‘proeven’ we nieuwe liederen, in andere talen en met andere klanken. En we zoeken naar verdieping voorbij ‘vele woorden’, en in de traditie gewortelde liederen, en in tot nieuwe kerkmuziek geworden klanken.

Lees verder

• 35 Zingend tasten naar geloof met wereldmuziek

28-04-2025

Andreas Wöhle

Wat en hoe zingt je hart van geloof? Wat raakt je muzikaal en waarom, en welke criteria kun je noemen voor ‘muziek die past bij mijn geloof past en ruimte schept om te ontwikkelen’? Een zingend geloofsgesprek, proevend aan geloofsklanken uit heel de wereld.    

• Welke rol speelt muziek en zingen bij het ervaren van geloof en spiritualiteit - ook en juist in een samenleving waar geloof niet vanzelfsprekend (meer) is? En kunnen liederen uit andere werelddelen - met andere klanken en woorden - ons helpen het geloofslied te vernieuwen?Waardoor kunnen wij ‘ongezocht en toch gevonden’ worden? Met het Global Lutheran Songbook 2024 probeert de lutherse wereldgemeenschap mensen met elkaar in gesprek te brengen. Het boek is een verzameling van liederen die gegroeid zijnin plaatselijke gemeenschappen overal op de wereld. Ze zijn verzameld om mensen wereldwijd met elkaar te verbinden in geloof. In dit programma ‘proeven’ we nieuwe liederen, in andere talen en met andere klanken. Voorbij de vele woorden zoeken we naar verdieping in zowel in de traditie gewortelde liederen, als in tot nieuwe kerkmuziek geworden klanken.

Andreas Wöhle is luthers predikant in Amsterdam.

Lees verder

• 26 Hemelsbreed

28-04-2025

Willem Blonk

DE TEKST VAN DIT PROGRAMMA ONDERDEEL IS OP DIT MOMENT NOG NIET BESCHIKBAAR

Lees verder

• 24 Hemelsbreed

28-04-2025

Willem Blonk

DE TEKST VAN DIT PROGRAMMA ONDERDEEL IS OP DIT MOMENT NOG NIET BESCHIKBAAR

Lees verder

• 23 Hemelsbreed

28-04-2025

Willem Blonk

DE TEKST VAN DIT PROGRAMMA ONDERDEEL IS OP DIT MOMENT NOG NIET BESCHIKBAAR

Lees verder

• 22 Geloofsbelijdening Nicea

28-04-2025

Coen Wessels

1700 jaar geleden kwamen christenen van over de hele (toenmalig bekende) wereld bij elkaarin Nicea. Ze ontmoetten elkaar, overlegden met elkaar en stelden de Geloofsbelijdenis van Nicea op. In deze workshop zingen we de prachtige, nieuwe toonzetting van deze geloofsbelijdenis o.l.v. Geke Bruining-Visser. Zij zal ons meenemen in de wereld van muzikale geloofsbelijdenissen. We kauwen zachtjes op die prachtige regel dat Christus ‘Licht uit licht’ is. Daarnaast horen we hoe deze geloofsbelijdenis christenen van over de hele wereld verbindt.

• Verbindend: het gaat om een geloofsbelijdenis die door christenen van over de hele wereld beleden wordt, speciaal ook door de orthodoxe en oriëntaals-orthodoxe kerken. Vernieuwend: het betreft een gloednieuwe toonzetting. Inspirerend: het is inspirerend om te horen hoe anders en hoe goed deze geloofsbelijdenis bij anderechristelijke kerken functioneert Jutten: liberaal-protestantse christenen zullen onverwacht ontdekken hoe mooi deze geloofsbelijdenis is.

Lees verder

• 39 tafelgesprek

28-04-2025

Margo Jonker

Gevonden lied

Met elkaar in gesprek gaan over wat jij kunt vinden in een eenlied. Dat een lied woorden voor jou bij elkaar sprokkelt die jou inspirerend. Of dat je in de melodie een toon van vertrouwen opdiept. Of dat een uitbundige melodie is als een bruisende branding, waar je je je vol overgave in kunt gooien. Of je het nooit geweten had, maar dat een lied kan zijn als een vondst op het strand – vol verrassing en fris en van harte opgepakt en gezongen.

• Met elkaar spreken over het lied dat jij hebt gevonden. Geen betere plek om dat samen te delen aan tafel – met warme soep en heerlijk brood. De reformator Maarten Luther heeft vele tafelgesprekken gevoerd. Ook op Terschelling zullen tafelgesprekken plaatsvinden. En een ieder kan aanschuiven.

Lees verder

• 38 Thee met noten

28-04-2025

André van der Stoel

“Qui bene cantat bis orat"  schreef de kerkvader Augustinus. Wie goed zingt, bidt tweemaal. Maar wat wordt dan bedoeld met de uitdrukking ;"goed zingen" Goed kan betekenen dat de gemaakte muziek prettig in het gehoor ligt. Of dat de inhoud waardevol is. Door samen te zingen kan er ook iets gebeuren in mensen, en tussen mensen onderling. Daarnaast kan de sfeer waarin gezongen wordt kan ertoe bijdragen dat dit zingen "goed"genoemd kan worden.

• In de workshop "Thee met Noten" komen al deze elementen van "goed zingen" ;samen. Met warme thee in de hand zingen we samen, en spreken we door over de inhoud van de liederen die we zingen. En heerlijkheden liggen er voor ieder om te jutten.In elke workshop is een lied te vinden, waarin het oude zich als nieuw laat vinden. Of waarin je een onverwachte gedachte of klank kunt oprapen. Zingend wordt je een echte jutter!

Lees verder

• 1 Verhalen in de geest van Buber

03-04-2025

Bette Westera en Diederik van Essel

Martin Buber (1878-1965) was een Joodse godsdienstfilosoof, die een grote hoeveelheid chassidische verhalen heeft verzameld en opgetekend. Het zijn vertellingen vol diepe wijsheid en sprankelende humor. Kinderboekenschrijver Bette Westera koos een paar van zijn pareltjes uit voor haar boekje In de geest van Buber. Deze pareltjes klinken tijdens het Inspiratiefestival, met muzikale illustraties van gitarist Diederik van Essel.

• Voor Martin Buber was de ontmoeting met de ander van levensbelang. Alleen in de ontmoeting met anderen komen mensen tot hun recht, ontstaat kunst en kan de wereld veranderen. De ander echt ontmoeten kan alleen door helemaal voor die ander open staat, even onbevangen en onbevooroordeeld als een kind. Wij denken dat het in de geest van Martin Buber geweest zou zijn om juist nu verhalen en muziek uit de Joodse traditie te laten klinken, als tegenwicht tegen oorlog en bruutgeweld. De verhalen die hij verzamelde, nodigen uit tot het loslaten van vooringenomen standpunten en tot denken en handelen buiten de gevestigde kaders. De muziek waarmee Diederik de verhalen omlijst, ademt een groot verlangen naar vrede en gerechtigheid.

Bette Westera is schrijft gedichten, liedjes en verhalen en vertaalt prentenboeken. Haar echtgenoot Diederik van Essel is gitarist
www.bettewestera.nl

Lees verder

• 34 Spiegel in spiegel – Muziek en contemplatie

03-04-2025

Willem Kloos-ensemble

In ‘Spiegel in spiegel’ van het Willem Kloos-ensemble declameren en projecteren we tien spirituele gedichten van internationale dichters. Na elke declamatie is er een stilte waarna we muziek maken bij het gedicht. Deels zijn dit eigen composities. De muziek is een melange van concertante cool jazz en klassiek. Creatie en contemplatie gaan samen in dit bijzondere programma!

Het programma ‘Spiegel in spiegel’ duurt ongeveer 90 minuten, inclusief een pauze van een kwartier.Er wordt geen tekst en uitleg gegeven over de gedichten. De bedoeling is namelijk dat er door de stiltes en de rust, de meditatieve muziek en de projectie van de gedichten, ruimte ontstaat voor eigen,contemplatieve gedachten.

Het Willem Kloos-ensemble bestaat uit: Berend Stoel (piano en composities), Iman Merison (contrabas), Harry Steenvoorden (drums en percussie) en Els Voorhoeve (saxofoons). Marysia Pardoen,

ook op de foto, ontbreekt in dit programma.

Lees verder

• 27 Vier de vrijheid! - Liedjes als reisgenoten

03-04-2025

Robert-Jan van den Hoorn

Liedjes die we in de kerk zingen, zijn als reisgenoten op ons levenspad. Je kunt ermee in gesprek gaan en ze vragen stellen. Veel liedjes blijken ons dan nóg meer te zeggen te hebben. En soms gaaner verrassende verhalen achter schuil. Zanger-verteller 

• Robert-Jan laat dit zien en horen aan de hand van vertrouwde – én enkele vergeten – kerkliedjes rond het thema ‘Vrijheid’. Robert-Jan vertelt over de liedjes en zingt ze, zichzelf begeleidend op gitaar. Toehoorders worden van harte uitgenodigd om mee te zingen, maar alleen luisteren mag ook. Hoe dan ook zult u er na de hernieuwde kennismaking met deze liedjes een aantal boeiende muzikale reisgenoten bij hebben.

Robert-Jan van den Hoorn is liefhebber van taal, liedjes en verhalen, en werkzaam als tekstschrijver, redacteur en communicatie-adviseur.www.frips.nl (i.o.)

Lees verder