Theater 

Een reeks van mooie voorstellingen die spirituele vragen, Bijbelse thema’s en religieuze verhalen op een aansprekende manier

 

naar Het Programma overzicht>>

27 • De Kleine Goedheid

25-04-2023

Pauline Seebregts

Een vertelvoorstelling die geïnspireerd is op de inspirerende gedachte van 'de kleine goedheid' van Levinas. De verhalen in deze vertelvoorstelling gaan over een wereld waarin zoveel aan de hand en die (on)gewone menselijke daden vanuit de goedheid van het hart die hoop en inspiratie bieden. Over 'hoe de kruimels van menselijkheid niet te vernietigen zijn door de pletwals van het kwaad'. (Dirk de Wachter)    

We leven in uitdagende tijden. Soms kunnen we de moed verliezen en ons hulpeloos voelen wanneer we geconfronteerd worden met het lijden, de conflicten en de verwarrende veranderingen die gaande zijn, of het nu dicht bij huis is of juist verder weg. Toch … ergens verborgen onder onze kwetsbaarheid, onder de pijn en het lijden die we soms ervaren is een plek die ons herinnert aan wat we vergeten zijn. In welke levenssituatie we ons ook bevinden, daar spreekt de 'stille stem van het hart'. Daar komen verhalen uit voort. Verhalen van hoop en goedheid die klein en groots tegelijk zijn. 

 

Lees verder

08 • Huh, had je geroepen? - muzikale vertelvoorstelling over roeping en bestemming

24-04-2023

Verteller: Guido de Bruin Muziek: Ithaka (Joost Koedijk, Henk Scheffer, Anna Steinebach, Fred Tuinder)

In een muzikale vertelvoorstelling reflecteren enkele Bijbelse personages op hun roeping. Wie riep er eigenlijk? Wat heeft het mij gebracht dat ik naar die stem heb geluisterd? Is dit nou waar ik voor bestemd was? Een voorstelling die je bepaalt bij de vraag wat jij in dit leven komt doen. En wie heeft het laatste woord?

•  Laat je in woord en muziek meevoeren door de verhalen van mensen als Elia, Jona en Sara, en hoor wat God over hun ervaring te zeggen heeft. En hoe had Hij/Zij het eigenlijk bedoeld? Onder regie van Ferdinand Borger brengen verhalenverteller Guido de Bruin en muziekgroep Ithaka deze verhalen heel dichtbij. Ze zouden zomaar over jou kunnen gaan…


Lees verder

12 • Aan tafel!', mooiste maaltijdverhalen uit de Bijbel, muzikaal omlijst

24-04-2023

Kees Posthumus, verteller, en Henk van Glabbeek, multi-instrumentalist

In hun voorstelling ‘Aan tafel!’ presenteren Henk van Glabbeek en Kees Posthumus de mooiste en spannendste maaltijdverhalen uit de Bijbel, afgewisseld met prachtige Perzische muziek. Er wordt heel wat afgegeten in de Bijbel, van het eerste hapje van de appel door Eva tot en met het laatste avondmaal, en verder. In ‘Aan tafel!’ worden deze verhalen worden vroom en vrolijk opnieuw verteld. Met: vreemde gasten bij Abraham en Sara, de wonderbare spijziging, Martha en Maria krijgen mot, Jezus op bezoek bij Zacheus en het laatste avondmaal. 

  Met ‘Aan tafel!’ presenteren Van Glabbeek en Posthumus de mooiste en spannendste maaltijdverhalen uit de Bijbel, afgewisseld met prachtige Perzische muziek. Er wordt heel wat afgegeten in de Bijbel, van het eerste hapje van de appel door Eva tot en met het laatste avondmaal, en verder. In ‘Aan tafel!’ worden deze verhalen worden vroom en vrolijk opnieuw verteld.

 ‘Hapje van de appel’ vertelt het bekende verhaal over de appel en de slang op een verrassende manier opnieuw. Drie vreemde gasten schuiven aan bij Abraham en Sara en zorgen voor een verrassend cadeau. In ‘Vijf broden en twee vissen’ vertelt het jongetje Levi hoe hij met zijn vader naar het meer van Galilea gaat, waar Jezus voor een wonder zorgt. Martha en Maria krijgen mot, als Jezus bij hen komt lunchen. Ook belastingambtenaar Zacheus, van de blauwe brieven, krijgt Jezus te eten. Het verhaal over het laatste avondmaal wordt verteld in een lied en door Jezus’ leerling Jacobus. 

Kees Posthumus is verhalenverteller. In voorstellingen en vieringen wil hij met verrassende opnieuw vertelde Bijbelverhalen zijn publiek vermaken, verrassen en inspireren. Henk van Glabbeek bespeelt verschillende Oosterse instrumenten, zoals de ney, de tar en de duduk.  

 

Lees verder

13 • Ga mee!

24-04-2023

Kees Posthumus, verteller, en Juul Beerda, accordeonist en pianist.

Reisverhalen uit de Bijbel worden vroom en vrolijk opnieuw verteld. Christenen werd in de eerste decennia van hun bestaan ';mensen van de weg'; genoemd. Wij zijn geen mensen van het eindpunt. Wie op weg gaat, verbreedt haar horizon, ontmoet nieuwe mensen, bondgenoten of tegenpolen. Wie op weg gaat, vindt reisgenoten met wie het leven gedeeld kan worden. Wie op weg gaat laat zijn leven verrijken en komt thuis met nieuwe verhalen.'

• 'Ga mee!' riep Mozes in de nacht van de uittocht. In het donker, haastig gepakt en gezakt, vertrekt het volk Israel uit Egypte. Achter zich de slavernij, alles wat hen klein houdt. Voor zich een beloofd land, al zal dat nog veertig jaar op zich laten wachten. De Bijbel kent tientallen verhalen over op weg gaan en zelden zijn het zonnige, probleemloze wandelingen: de Emmaüsgangers, Abraham en Sara, Adam en Eva's vlucht uit het paradijs, Jozef en Maria naar Bethlehem, Elia die wanhopig de woestijn in vlucht. In deze voorstelling legt Kees Posthumus deze verhalen naast onze eigen levens,met de nadruk op wat je onderweg tegenkomst, aan tegenslag en voorspoed, aan bondgenoten en beren op de weg.

 

Lees verder

14 • Geloof en een hoop zonnepanelen;, op weg naar een duurzame geloofsgemeenschap.

24-04-2023

Kees Posthumus, verteller, en Henk van Glabbeek, multi-instrumentalist

In een afwisselende, vrolijke voorstelling wordt met tal van verhalen en liedjes de schepping gevierd, zorgen over de schepping gedeeld en onderzocht hoe wij ons kunnen inzetten voor een duurzame toekomst. Er klinken nieuwe scheppingsverhalen en een groen-gelovige meezinger, er wordt live gekookt en er is eco-fitness. Henk van Glabbeek omlijst dit alles met meditatieve oosterse muziek.Geloofsgemeenschappen zijn zich terdege bewust van de gevaren die de klimaatcrisis voor de aardeen haar bewoners met zich meebrengt.

  Er komen in Nederland steeds meer groene synagogen,kerken en moskeeën. Wie gelooft dat de schepping een geschenk van God is, is geroepen daar goed voor te zorgen. Hoe je dat doet is doorgaans wel duidelijk: zonnepanelen, energiebesparing, Fair Trade en biologische schoonmaakmiddelen, bijvoorbeeld. Waarom doe je dat, als christen? Daarover gaat deze voorstelling. Kees Posthumus (verhalenverteller en kerkjournalist) schreef het boek ‘Geloof en een hoop zonnepanelen’ in opdracht van GroeneKerken, waar tegen de vierhonderd kerken bij zijn aangesloten. Met onder andere interviews met Groene Kerken uit verschillende geloofstradities en enthousiaste pleitbezorgers van duurzaamheid. Het is een gevarieerd boek, met naast interviews verdiepende artikelen, reportages, vegetarische recepten, liturgische teksten en cartoons. Henk van Glabbeek bespeelt diverse oosterse instrumenten, zoals tar, ney en duduk.

Lees verder

15 • De Bijbel gezongen

24-04-2023

Kees Posthumus, verteller, en Juul Beerda, accordeonist en pianist

In de loop van de jaren schreef Kees Posthumus vele liedjes, op bekende en nieuwe melodieen. Deze komen nu samen in een vrolijk, ontroerend kleinkunstprogramma, dat de Bijbel doorloopt van Genesis tot en met Openbaringen. Begeleid op accordeon zingt Posthumus zowel poetische als cabreteske liedjes, terwijl ook meezingers niet ontbreken. Haak gerust in bij ;Toen wijuit Jafo zijn vertrokken&, het levenslied over Jona.

•  Er zijn heel wat Bijbelse liedjes geschreven en vele vonden hun weg naar het Liedboek voor de kerken. Serieuze liedjes, met doordachte serieuze melodieen, geschikt voor samenzang in de wekelijkse kerkdiensten. Kees Posthumus zoekt het in een andere hoek. Ook kleinkunstliedjes, popmuziek, cabaretliedjes en meezingers kunnen de verhalen van God en mensen vertellen.Hierdoor komen de verhalen nog dichterbij dan op zondag… Adam en Eva kunnen zomaar verliefd worden op melodie van Summernight uit Grease. Jona kan zijn avonturen beleven op de tonen vaneen Ierse evergreen ;The wild rover En zo verder, en zo voort. Juul Beerda is accordeonist en pianist en speelde in theatervoorstellingen, musicals en concerten.

Lees verder

01 • De poppenspeler van Warschau - muzikaal verteltheater

21-04-2023

Trio Wilde Eend Gottfrid van Eck, vertelling en klarinetten Juul Beerda, accordeon en Tessa Zoutendijk, viool

Valt er ooit iets te leren van een oorlog? En hoe blijf je overeind als je er middenin zit? Trio WildenEend presenteert het verhaal van de joodse tiener Mika Hernsteyn die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het getto van Warschau moest overleven. In alle ellende weet hij het verschil te maken. Want met zijn poppenspel brengt Mika niet alleen vrolijkheid, maar ook hoop. Dit grotendeels waargebeurde verhaal krijgt ook kleur door ontroerende muziek op viool, accordeon en klarinet.

  Valt er ooit iets te leren van een oorlog? Hoe blijf je overeind als je er middenin zit? Welke keuzes kun je dan nog maken? Tijdens de Tweede Wereldoorlog probeert de joodse tiener Mika Hernsteyn te overleven in het getto van Warschau. In een oude jas van opa vindt hij enkele handpoppen en ontdekt hij zijn verborgen talent. Met zijn poppenspel biedt Mika niet alleen plezier en afleiding, maar ook troost en hoop. “De poppenspeler van Warschau” is een aangrijpende voorstelling over levens die zich verweven, bezien vanuit het perspectief van vriend én vijand. Ontroerende Oost Europese melodieën, liedjes en improvisaties geven het verhaal nog meer kleur. Dit grotendeels waargebeurde verhaal is gebaseerd op de gelijknamige roman van Eva Weaver.

 

 

Lees verder