Theater 

Een reeks van mooie voorstellingen die spirituele vragen, Bijbelse thema’s en religieuze verhalen op een aansprekende manier

 

naar Het Programma overzicht>>

27 • De Kleine Goedheid - Vertelvoorstelling vanuit Levinas

25-04-2023

Pauline Seebregts

Een vertelvoorstelling gebaseerd op de inspirerende gedachte van 'de kleine goedheid' van Levinas. De verhalen in deze vertelvoorstelling gaan over een wereld waarin zoveel aan de hand is en over (on)gewone menselijke daden die hoop en inspiratie bieden. Over 'hoe de kruimels van menselijkheid niet te vernietigen zijn door de pletwals van het kwaad'. (Dirk de Wachter)

 •  We leven in uitdagende tijden. Soms kunnen we de moed verliezen en ons hulpeloos voelen wanneer we geconfronteerd worden met het lijden, de conflicten en de verwarrende veranderingen die gaande zijn, of het nu dicht bij huis is of juist verder weg. Toch… ergens verborgen onder onze kwetsbaarheid, onder de pijn en het lijden die we soms ervaren, is een plek die ons herinnert aan wat we vergeten zijn. In welke levenssituatie we ons ook bevinden, daar spreekt de 'stille stem van het hart'. Daar komen verhalen uit voort. Verhalen van hoop en goedheid die klein en groots tegelijk zijn.

Pauline Seebregts is professioneel verhalenverteller, trainer en coach.

 

Lees verder

15 • De Bijbel gezongen – Anders dan anders

24-04-2023

Kees Posthumus en Juul Beerda

In de loop van de jaren schreef Kees Posthumus vele liedjes, op bekende en nieuwe melodieën. Deze komen nu samen in een vrolijk, ontroerend kleinkunstprogramma, dat de Bijbel doorloopt van Genesis tot en met Openbaringen. Begeleid op accordeon zingt Posthumus zowel poëtische als cabareteske liedjes, terwijl ook meezingers niet ontbreken. Haak gerust in bij ‘Toen wij uit Jafo zijn vertrokken’, het levenslied over Jona.

  Er zijn heel wat Bijbelse liedjes geschreven en vele vonden hun weg naar kerkelijke liedboeken. Serieuze liedjes, met doordachte serieuze melodieën, geschikt voor samenzang in de wekelijkse kerkdiensten. Kees Posthumus zoekt het in een andere hoek. Ook kleinkunstliedjes, popmuziek, cabaretliedjes en meezingers kunnen de verhalen van God en mensen vertellen. Hierdoor komen de verhalen nog dichterbij dan op zondag… Adam en Eva kunnen zomaar verliefd worden op melodie van ‘Summernight’ uit Grease. Jona kan zijn avonturen beleven op de tonen van een Ierse evergreen ‘The wild rover’, en zo verder, en zo voort. 

Kees Posthumus is verhalenverteller, kerkjournalist en dagvoorzitter. Juul Beerda is accordeonist en pianist en speelde in theatervoorstellingen, musicals en concerten.

 

Lees verder

08 • Huh, had je geroepen? - Muzikale vertelvoorstelling

24-04-2023

Guido de Bruin en muziekgroep Ithaka

 In een muzikale vertelvoorstelling reflecteren enkele Bijbelse personages op hun roeping. Wie riep er eigenlijk? Wat heeft het mij gebracht dat ik naar die stem heb geluisterd? Is dit nou waar ik voor bestemd was? Een voorstelling die je bepaalt bij de vraag wat jij in dit leven komt doen. En wie heeft het laatste woord?

 •  Laat je in woord en muziek meevoeren door de verhalen van mensen als Elia, Jona en Sara, en hoor wat God over hun ervaring te zeggen heeft. En hoe had Hij/Zij het eigenlijk bedoeld? Onder regie van Ferdinand Borger brengen verhalenverteller Guido de Bruin en muziekgroep Ithaka deze verhalen heel dichtbij. Ze zouden zomaar over jou kunnen gaan…

 Guido de Bruin is verhalenverteller. Dertig Bijbelse monologen van zijn hand zijn gebundeld in 'Dicht op de huid. Bijbelverhalen meemaken'. 

Lees verder

14 • Geloof en een hoop zonnepanelen - Naar een duurzame geloofsgemeenschap

24-04-2023

Kees Posthumus en Henk van Glabbeek

In een afwisselende, vrolijke voorstelling wordt met tal van verhalen en liedjes de schepping gevierd, zorgen over de schepping gedeeld en onderzocht hoe wij ons kunnen inzetten voor een duurzame toekomst. Er klinken nieuwe scheppingsverhalen en een groen-gelovige meezinger, er wordt live gekookt en er is eco-fitness. Henk van Glabbeek omlijst dit alles met meditatieve oosterse muziek.

  Geloofsgemeenschappen zijn zich terdege bewust van de gevaren die de klimaatcrisis voor de aarde en haar bewoners met zich meebrengt. Er komen in Nederland steeds meer groene synagogen, kerken en moskeeën. Wie gelooft dat de schepping een geschenk van God is, is geroepen daar goed voor te zorgen. Hoe je dat doet is doorgaans wel duidelijk: zonnepanelen, energiebesparing, Fair Trade en biologische schoonmaakmiddelen, bijvoorbeeld. Waarom doe je dat, als christen? Daarover gaat deze interactieve, poëtische en afwisselende muzikale voorstelling rond het thema 'schepping en duurzaamheid'.

Kees Posthumus (verhalenverteller en kerkjournalist) schreef het boek ‘Geloof en een hoop zonnepanelen’ in opdracht van GroeneKerken, waar tegen de vierhonderd kerken bij zijn aangesloten. Met onder andere interviews met Groene Kerken uit verschillende geloofstradities en enthousiaste pleitbezorgers van duurzaamheid. Het is een gevarieerd boek, met naast interviews verdiepende artikelen, reportages, vegetarische recepten, liturgische teksten en cartoons. 
Henk van Glabbeek is multi-instrumentalist en bespeelt diverse oosterse instrumenten, zoals tar, ney en duduk.

 

 

 

Lees verder

13 • Ga mee! – De musical

24-04-2023

Kees Posthumus en Juul Beerda

Bekende musicalliedjes met een nieuwe tekst vertellen het verhaal over een liefde, die verschillen overwint, hoop die blijft en geloof dat we samen sterker zijn dan alleen. Verhalenverteller Kees Posthumus en accordeonist Juul Beerda presenteren een voorstelling bij het PKN-jaarthema ‘23/’24, ‘Ga mee’. Het is een musical, geschreven op maat van de gemeente waar zij spelen. Deze musical is een creatieve, aansprekende en laagdrempelige manier om in uw gemeente aandacht te besteden aan het jaarthema.

• Het jaarthema ‘Ga mee!’ nodigt christenen uit om over de grenzen van de kerken samen op te trekken en in gesprek te gaan. Er gaan werelden open, wanneer je samen in gesprek gaat over wat je ten diepste beweegt, waar je in geloof, waar je op hoopt. Ondanks alle verschillen die groot lijken en soms klein blijken. Dit gegeven staat centraal in een tweepersoons musical, waarin bekende musicalmuziek is voorzien van nieuwe teksten. Denk: Grease, Lion King, Sound of Music, West Side Story. Het verhaal vertelt hoe twee mensen die heel verschillend zijn en verschillend geloven verliefd op elkaar worden. Dit dreigt op een fiasco uit te lopen, maar het komt goed, want hetis een musical.De musical is op maat geschreven, na een intake-gesprek met een of meer mensen uit degemeente. Wat speelt er bij u? Waar wordt u blij van? Wat gaat goed, wat kan beter? Waar kan beter niet over gesproken worden? Wat voor gemeente bent u? Zo wordt elke musical een unieke voorstelling over uw gemeente.  

Kees Posthumus is verhalenverteller, kerkjournalist en dagvoorzitter. Juul Beerda is accordeonist en pianist.

‘Protestantse Gemeente Kollum, de musical’ of ‘Protestantse Gemeente Hellevoetsluis, de musical’. De musical eindigt, zoals alle musicals, in een massale slotscene. Met vlaggetjes, gekleurdebanen stof, rekwisieten, rode letters PG en veel gemeenteleden ophet podium wordt het een grote, hoopvolle finale. Intussen zingt de gemeente ‘Wij zullen doorgaan! Er is een vuur in ons dat ons doet         

 

Lees verder

01 • De poppenspeler van Warschau - Muzikaal verteltheater

21-04-2023

Trio Wilde Eend: Gottfrid van Eck, Juul Beerda en Jiska Bal

Valt er ooit iets te leren van een oorlog? En hoe blijf je overeind als je er middenin zit? Welke keuzes kun je dan nog maken? Trio Wilde Eend presenteert het verhaal van de joodse tiener Mika Hernsteyn, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het getto van Warschau moest overleven. In een oude jas van opa vindt hij enkele handpoppen en ontdekt hij zijn verborgen talent. In alle ellende weet hij het verschil te maken. Want met zijn poppenspel brengt Mika niet alleen vrolijkheid, maar ook hoop. 

  De poppenspeler van Warschau’ is een aangrijpende voorstelling over levens die zich verweven, bezien vanuit het perspectief van vriend én vijand. Ontroerende Oost-Europese melodieën, liedjes en improvisaties op viool, accordeon en klarinet geven het verhaal nog meer kleur. Dit grotendeels waargebeurde verhaal is gebaseerd op de gelijknamige roman van Eva Weaver.

Trio Wilde Eend bestaat uit Gottfrid van Eck, vertelling en klarinetten, Jeska Bal, viool en Juul Beerda, accordeon. Gottfrid van Eck is verhalenverteller, theatermaker, muzikant en (kerk)pionier in Utrecht.

 

Lees verder