Permanente Inspiratie

Hier vind je tijdens het festival ‘permanente inspiratie’: onderdelen van het totale programma waar je je niet voor hoeft in te schrijven. Waar je gewoon in en uit kunt lopen, een praatje maken, stil kunt worden, mee gaat doen, tegenaan kunt lopen, aan kunt schuiven of gewoon even neerploffen. Onverwachte verrassende en inspirerende momenten onderweg. Soms worden er richttijden aangegeven als dat nodig is. Zo ben je er dan toevallig precies op het juiste moment.

naar het Programma >>

 

 

 

2023 . Hoe toekomstgericht en vitaal is uw gemeente? Heeft uw gemeente last van de krimp?

04-10-2023

Burret Olde   

Knikker mee: hoe toekomstgericht en vitaal is uw gemeente? Heeft uw gemeente last van krimp? Vertel over uw gemeente: ga in gesprek met René de Reuver, Burret Olde, Shadi Haddad of Egbert van der Stouw. Daarnaast: kent u Nieuw Kerkelijk Peil? Kan dit programma uw gemeente ondersteunen om toekomstgericht te zijn? Heeft u contact met een migrantenkerk of  internationale kerk? Wat kunnen gemeenten met verschillende achtergronden voor elkaar betekenen?

Lees verder

2023 • Kerkplein: de online ontmoetingsplek voor alle kerkmensen in Nederland .

13-09-2023

De Zalige Zalm presenteert een nieuw initiatief: vanaf 6 november 2023 ben je welkom op het Kerkplein, de online ontmoetingsplek voor ieder die een taak heeft binnen een kerk, voor zowel vrijwilligers als professionals. Op het Kerkplein tref je mensen vanuit alle christelijke kerkgenootschappen in Nederland, die met dezelfde taken en vragen bezig zijn als jij. Kom naar de stand van De Zalige Zalm voor meer informatie en een preview in de Kerkplein-app.

Je kunt er kennis, inspiratie en materialen met elkaar delen. Zo help je elkaar én de kerk! Ben je bestuurslid, organist, redactielid van het kerkblad, voorganger, diaken, dirigent, kerkrentmeester, koster, jongerenwerker, webmaster, koorzanger, bloemschikker, of doe je iets anders voor je kerk? Ontmoet elkaar op het Kerkplein! En het mooie is: toegang tot het Kerkplein is helemaal gratis. 

Dit programmaonderdeel maakt deel uit van de Permanente Inspiratie. Onderdelen in deze categorie zijn doorlopend te bezoeken, u hoeft zich hiervoor niet aan te melden.

Lees verder

2023 • Mobiele Tentoonstelling Kerk En Slavernij

08-09-2023

In het herdenkingsjaar Slavernijverleden staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de doorwerking van het slavernijverleden in het helen. Nog steeds is er veel ongelijkheid in onze samenleving, en zelf ook binnen de kerk. Als kerken hebben we een rol gehad in het slavernijverleden, en ook nu kunnen we als kerken een rol spelen in het herstellen van de relaties tussen wit en zwart. Jezus zelf bad voor zijn kerk dat wij één zouden zijn. Wij willen als kerken inzetten op goede en gelijkwaardige relaties, onderling begrip en erkenning, en een gezamenlijk heilzaam proces van verwerking van het verleden.  

 • Op het festival zal in de Protestantse Kerk de tentoonstelling Kerk & Slavernij te zien zijn. Zelf komen we naar het festival met een groep jongeren van diverse afkomsten. Onze jongeren zullen bij deze tentoonstelling als gastheer/vrouw optreden en in gesprek gaan met de bezoekers. Zij nemen verder gewoon deel aan het programma en volgen allerlei workshops, zodat er op allerlei momenten kans zal ontstaan voor mooie ontmoetingen  tussen wit en zwart.  

Daarnaast zullen wij een aantal momenten organiseren waarbij onze jongeren in contact komen met andere jongerengroepen (bijvoorbeeld een gezamenlijke maaltijd en een sport toernooi). Dit organiseren wij samen met de jongeren zelf.

Dit programmaonderdeel maakt deel uit van de Permanente Inspiratie. Onderdelen in deze categorie zijn doorlopend te bezoeken, u hoeft zich hiervoor niet aan te melden.

LOCATIE: Diakoniehuus, Westerburen Midsland (bij de Meslânzer kerk.)

Lees verder

2023 • JUT-KUNSTWERK: GELOOF, HOOP & LIEFDE

07-09-2023

GA MEE met de wereldwijde kerk. We koersen op geloof, hoop en liefde. Het inspiratiefestival probeert mensen van goede wil met elkaar te verbinden. Opdat we een gezicht krijgen voor elkaar. Elkaar leren kennen. Waar ontmoeting is ontstaat Verbinding. Waar verbinding is ontstaat Verdieping. Waar verdieping is ontstaan Vernieuwende plannen, initiatieven, dromen, visioenen. Dus: VVV. We zijn geen losse eindjes maar verbonden met elkaar in een zinvol geheel. Geloven met handen en voeten, met hart en ziel. Met z’n allen maken we tijdens het weekend een groot kunstwerk. Door jutgoed van het strand, visnettentouw, circulair en duurzaam te herbestemmen. Zo weven we tijdens het weekend een veelkleurig kunstwerk als herinnering aan deze 4 e editie van het inspiratiefestival. Mensen die gaan vissen werpen hun netten uit in het verlangen naar een inspirerende vangst. WEEF JOUW DRAADJE mee….dat kan gedurende het hele weekend op het terrein van ET-10. Samen zijn we sterk en een veelkleurig geheel. En als je weer op de boot zit let op: ons gezamenlijke betekenisvolle kunstwerk zwaait je uit en staat op de pier.

Dit programmaonderdeel maakt deel uit van de Permanente Inspiratie. Onderdelen in deze categorie zijn doorlopend te bezoeken, u hoeft zich hiervoor niet aan te melden.

Lees verder

2023 • -Allemanseindje

07-09-2023

De ondertitel van het inspiratiefestival is ‘geloven in beweging’. Ons leven en geloven speelt zich af tussen komen en gaan. Tussen ‘varen over de baren’ en weer ‘voet aan vaste wal zetten’. De trossen losgooien of juist weer inhalen. Het einde van iedere tocht is dus ook weer een nieuw begin. En het nieuwe begin weer een reis met een horizon voor ogen. Een prachtig levens- en geloofsbeeld. Tijdens het festival zijn we voortdurend in beweging en onderweg maken we ‘een gadget’ dat hier precies bij past: een ‘Allemanseindje’ onderweg te gebruiken als sleutelhanger of voor allerlei andere doeleinden als blijvende herinnering aan het inspiratiefestival.
Bij  ET-10 word je uitgenodigd om (tussen de programmonderdelen door) dit gadget te maken en mee te doen met ‘splitsen en knopen’.

Hoe knoop ik dit ?

Dit programmaonderdeel maakt deel uit van de Permanente Inspiratie. Onderdelen in deze categorie zijn doorlopend te bezoeken, u hoeft zich hiervoor niet aan te melden.

 

 

Lees verder

2023 • PERMANENTE INSPIRATIEMARKT

01-09-2023

In ET-10 kun je te allen tijde even binnenlopen. Hier is een permanente inspiratiemarkt ingericht om rond te snuffelen:

Boeken, folders, kranten, brochures, tijdschriften, enz. nAlles gericht op praktisch gebruik. En zeker zijn hier de boeken verkrijgbaar die tijdens het festival gepresenteerd worden. 
Met boekenstands van: 
Docete, ZILT, VBK-media (voor ieder een gadget met tijdschriften), Dienstencentrum boekjes en actuele publicaties, Raad van kerken, ……

Maar natuurlijk kun je hier ook gewoon even gezellig neerploffen om even bij te praten met of gewoon iemand toevallig te ontmoeten:
‘Een bakje koffie/thee doen’ ‘Koppie soep’ met of zonder een broodje of iets hartigs of juist een hartversterkertje

Lees verder

2023 • Professionele ontwikkeling - Passie of probleem? (Permanente Educatie)

01-09-2023

Jorien Holsappel

Behoefte aan inspiratie of een goed gesprek over de professionele ontwikkeling van predikanten of kerkelijk werkers? Kom naar ET10 en bezoek de stand van de Protestantse Theologische Universiteit (PThU). Laat je inspireren of schrijf je in voor een (wandel)gesprek met kennismakelaar Jorien Holsappel om te bespreken waar je als professional of als kerkenraadslid/gemeente tegenaan loopt en hoe je leervraag beantwoord kan worden.

•“Wat zou het goed zijn als onze predikant zich verder ontwikkelde in leidinggeven… Maar hoe gaan we dat gesprek aan?” “Ik zou professioneel en persoonlijk wel wat sterker willen staan. Die lange training sluit daar goed bij aan, maar ik denk niet dat de kerkenraad daar blij mee is…” Nascholing is belangrijk voor zowel predikanten en kerkelijk werkers als voor hun gemeente. Maar kun je daar prioriteit aan geven als er zo veel werk ligt in de gemeente? En hoe kom je tot het gesprek over een studieplan waarin de eigen leervragen én de behoeften van de gemeente een plek hebben? In de stand van de PThU vind je praktische informatie en kun je in gesprek over cursussenen andere mogelijke trajecten die passen bij jouw leervraag.

Jorien Holsappel is kennismakelaar, o.a. verantwoordelijk voor nascholingsaanbod van de PThU.\

Dit programmaonderdeel maakt deel uit van de Permanente Inspiratie. Onderdelen in deze categorie zijn doorlopend te bezoeken, u hoeft zich hiervoor niet aan te melden.

Lees verder

2023 • Flessenpost van Luther - 95 stellingen

30-08-2023

Lutherse Kerken in Nederland

Flessenpost van Luther. Hoe maken wij, hoe maak jij de wereld een stukje mooier? Luther had met zijn 95 stellingen het idee om de kerk een stuk mooier te maken. Tijdens het inspiratiefestival laten de Lutherse kerken zich zien. Met de "Flessenpost van Luther"; laten zij de bezoekers delen in de inhoud van het Lutherse geloof. Het pad voor de deur van de Westerkerk is het decor. In deze flessenpost vind je 95 berichten van Lutheranen uit heel Nederland die laten zien en horen hoe zij de wereld een beetje mooier willen maken.

Dit programmaonderdeel maakt deel uit van de Permanente Inspiratie. Onderdelen in deze categorie zijn doorlopend te bezoeken, u hoeft zich hiervoor niet aan te melden.

Lees verder

2023 • Waar kauw jij op? – Tijd voor een goed gesprek

24-08-2023

Anne Koopman en Melvin Vlot

Tijd voor een goed gesprek!  Met onze fraaie kauwgomballenautomaat kun je ons zomaar tegenkomen: op de boot, bij een café, in de haven of ergens anders. De ballen zijn gevuld met woorden, gedachten of een leeg briefje: trek een bal en we gaan met jouw in gesprek: waar kauw jij op?

. We maken in ons werk met studenten vaak gebruik van pop-up activiteiten. Daarmee maken we letterlijk tijd en ruimte voor spontane en goede gesprekken over zingeving en levensvragen. Het is verrassend om te ontdekken wat er allemaal in een ander omgaat en waardevol om dat met elkaar te delen. Op deze manier ontmoeten we elkaar: in de gang of een kantine van een onderwijsgebouw of bijvoorbeeld op de markt in de stad.

Dit programmaonderdeel maakt deel uit van de Permanente Inspiratie. Onderdelen in deze categorie zijn doorlopend te bezoeken, u hoeft zich hiervoor niet aan te melden.

Lees verder

2023 • De koe die naar de hemel vloog - En andere Joodse vertellingen

16-08-2023

Gottfrid van Eck

Mini vertel-concert tijdens de lunch (van 12:45 tot 13:15 uur) . ‘De koe die naar de hemel vloog en andere joodse verhalen’.

Gottfrid van Eck is verhalenverteller, theatermaker, muzikant en (kerk)pionier in Utrecht.

Dit programmaonderdeel maakt deel uit van de Permanente Inspiratie. Onderdelen in deze categorie zijn doorlopend te bezoeken, u hoeft zich hiervoor niet aan te melden.

 

 

Lees verder