Muziek

Muziek met en zonder woorden vertelt een eigen verhaal. Spelen met noten en teksten, zingen, luisteren, zien, vertellen, vertalen, beleven, zinnen prikkelend.

naar het programma-overzicht

26 • De Mystieke Muzikale Wereldreis – Een weg naar het hart

30-08-2023

Henk van Glabbeek

Met instrumenten van over de hele wereld neemt Henk van Glabbeek je mee op een reis langs het oude Perzië, India, China en Armenië, die leidt naar het hart. Hij combineert het geluid van zijn prachtige instrumenten met diepe rustgevende synthesizerklanken in volledige harmony. Hij vertelt anekdotes over hoe de instrumenten in zijn leven kwamen en hij biedt de luisteraar een eenvoudige,maar krachtige meditatiemethode mee om contact te maken met het hart. Hiermee worden de kernwaarden van het hart, zoals liefde, vertrouwen en mededogen, sterker voelbaar gemaakt. 


  • De hoeveelheid moderne westerse instrumenten en oude wereld-instrumenten die Henk bespeelt i s uniek. Sommige van zijn instrumenten worden al duizenden jaren bespeeld in oude culturen. De bevlogenheid waarmee Henk van Glabbeek spreekt over zijn instrumenten, de meditatieve sfeer van zijn muziek en de beleving die hij inbrengt vanuit de vijftien jaar die hij overal op de wereld doorbracht als monnik, bleken al vele malen bijzonder inspirerend.

Henk van Glabbeek is multi-instrumentalist en muziekproducer, gespecialiseerd in het bespelen van blaas- en snaarinstrumenten van over de hele wereld. Hij geeft meditatieve concerten die mensenondersteunen bij een innerlijke reis. Zijn liedteksten gaan over compassie en het licht van de innerlijke liefde.

Lees verder

48 • Dans, Dans en doe maar mee met mij!

14-08-2023

Esther Ocheng en Kees van Mechelen

"Dansend de dag afsluiten": Ik dans de dans van de sterren, maan en zon, de golven de velden en de deinende zee en ieder danst mee. Als er iets 'verbindend' is dan is het: Dansen! We gaan met Esther 'dansend de dag afsluiten'. Niet zomaar dansen maar volksdansen in een reidans met alle leeftijden en alle generaties. Iedereen kan het. Steek in, haak aan, maak een stapje en nog een stapje, een sprongetje en nog meer….

. Gezellig: in een ontspannen en informele sfeer. Dans, dans, en doe maar mee! Een gezellige en ontspannen dagafsluiter en natuurlijk is de bar open

Esther Ocheng is docent muziek, cantor, coach en dirigent van de Brandpuntcantorij. 
Kees van Mechelen is pianist.

 

 

Lees verder

11 • Top Klezmer

14-08-2023

 Di Gojim

Klezmer is een virtuoze mix van Jiddische, Gypsy en Balkan muziek. De naam is afgeleid van het Jiddiche woord 'goj' wat 'de niet-joden' betekent. De groep kent door de jaren heen wisselende bezettingen.

. Tijdens het Inspiratiefestival verzorgt deze Nederlandse muziekgroep op zaterdagavond vanaf 22.00 uur een groot muzikaal festijn waarbij je niet stil kunt blijven zitten. Vele muzikanten die toch op het eiland en op het festival zijn springen op het podium en pakken hun instrumenten erbij.

 Tim de Vries: Klarinet saxofoon; Eric Roelofsen:Trombone Tuba en Sjaak van der Reijden: trompet accordeon en piano

Lees verder

47 • GA MEE in samenzang - Liederen uit de wereldwijde kerk

24-05-2023

Marcel den Dulk

Een actieve workshop waarin we veel samen zingen. We verrijken ons liedrepertoire met liederen uit verschillende geloofsculturen en voelen hoe dat helpt om samen in beweging te komen en je met elkaar verbonden te voelen. 

Marcel den Dulk begeleidt gemeenten in het versterken van onderlinge betrokkenheid door gebruik te maken van muziek  In deze workshop geeft hij dan ook praktische tips hoe je muziek ook in jouw gemeente zodanig kunt inzetten, dat muzikale diversiteit als een waardevolle kans wordt benut om er een inclusieve gemeente mee op te bouwen. Een gemeente waarin mensen worden uitgenodigd om mee te gaan in de gezongen geloofsbeleving van de ander.

 
Marcel den Dulk is dirigent, pianist, organist, voorzanger en muzikaal leider van kerkmuziekprojecten in lokale gemeenten. Vanuit zijn expertise op het gebied van inspirerend leiderschap en muziek- en organisatiepsychologie is hij gemeenteconsulent voor de(weder-)opbouw van gefuseerde gemeenten.

 

 

Ga mee in de gezongen geloofswereld van de ander. Ontdek wat muziek teweegbrengt in en tussen mensen. Ervaar hoe het meebeleven van zang en muziek uit andere geloofsculturen jou kunnen inspireren tot het groeien in verbondenheid. Muziek heeft de kracht om mensen samen te brengen en in beweging te zetten. Maar dat leidt niet altijd en vanzelfsprekend tot een harmonische beweging. Met zang uit de wereldwijde kerk belooft dit programmaonderdeel een actieve en verbindende muzikale beleving te worden. 

• ‘Zing mee in de stoet van gelovigen, samen getuigend van geloof, hoop en liefde´, daartoe roept de Protestantse Kerk in Nederland met het nieuwe jaarthema op. De kerk van Christus wil ruimte bieden aan een veelheid van kleuren. Het Evangelie komt zingend tot leven in een regenboog van talen en culturen. Dit programma neemt u mee in de samenbindende kracht van het delen in elkaars gezongen geloofsbelevingen.

Marcel den Dulk voerde een onderzoek uit onder protestantse gemeenten in ons land naar verbondenheid en de rol die muziek daarbij kan vervullen. Vanuit zijn expertise als dirigent, organisatiepsycholoog en zijn brede muzikale ervaring in het samenbinden van gemeenteleden in muzikale projecten, geeft hij tevens praktische tips die helpen om met muziek tot elkaar te komen en te leren afstemmen op de ander.

Marcel den Dulk is dirigent, pianist, organist, voorzanger en muzikaal leider van kerkmuziekprojecten in lokale gemeenten. Vanuit zijn expertise op het gebied van inspirerend leiderschap en muziek- en organisatiepsychologie is hij gemeenteconsulent voor de(weder-)opbouw van gefuseerde gemeenten.

Lees verder

42 • De Weg die je goeddoet - Zingen en luisteren met Andries Govaart

26-04-2023

Brandpuntcantorij olv Esther Ocheng  en Kees van Mechelen .

Luisteren naar en zingen uit ""De weg die je goeddoet", de nieuwste bundel van Andries Govaart. De muziek is van 60 Nederlandse componisten, 25 buitenlandse componisten en klassieke hymnen, en is uitgewerkt van eenvoudig eenstemmig tot vierstemmigheid met instrumentale begeleiding; van een onbegeleid wijsje dat een canon kan worden tot een uitdagende madrigaal.  Even divers zijn de teksten. Andries Govaart zal zelf het verhaal vertellen bij de liederen die gaan klinken.

• Van harte uitgenodigd om nieuwe inspiratie te komen halen voor jezelf en je kerkgemeenschap! 

Esther Ocheng is docent muziek, cantor, coach en dirigent van de Brandpuntcantorij. Kees van Mechelen is pianist, Andries Govaart is theoloog en schrijft teksten, gebeden en liederen voor de liturgie.

 

 

Lees verder

41 • Hugo Distlers Totentanz - Muzikaal wandelproject

26-04-2023

Vocaal Ensemble Twente 

Het fenomeen ‘dodendans’ vindt haar oorsprong in de middeleeuwen. Leef- en gedragsregels worden opgesteld door de heersende wereldlijke of kerkelijke macht. Waarden en normen worden in de taal van het volk beschreven en opgelegd. Naleving wordt beloond door een hemel of de eeuwigheid in het vooruitzicht te stellen. En de grootste beloning die in het vooruitzicht wordt gesteld ontvang je na het sterven zelf. Neem jezelf in acht, de dood volgt je op de voet.

 • Mens gedenk te sterven, je ego is niet zaligmakend, de ziel is onderdeel van het grote geheel. We zijn hier maar kort, het leven is vergankelijk. We zijn slechts op doorreis. 14e Spreuk (tot iedereen). De ziel, geboren voor de eeuwigheid, vindt geen ware rust in dingen van deze tijd. Daarom is het zo wonderlijk dat je de wereld bemint en in het vergankelijke je ziel en zaligheid vindt. De dood is onder ons en slechts één stap bij ons vandaan en verschijnt steeds in een andere hoedanigheid. We dragen allemaal de dood met ons mee, ons verblijf hier is maar van tijdelijke aard. 
Hannah en Kirsten laten de zachte en troostende kant van de dood zien in dans en muziek. Yvonne Eikenaar heeft handen en linten laten wapperen om de verbeelding te laten spreken. De gezongen ‘tegelmotetten’ werpen hun eigen licht op de personages en hun menselijke  beweegredenen. De muziek van Distler volgt de kleur van de tekst op de voet.  

De verschillende personages uit Distlers Totentanz worden gespeeld door de vijf zangers:
John Hondorp (bas): keizer, koopman, kluizenaar
T
om Grondman (tenor): bisschop, soldaat 
Frank Deiman (bas): dokter, grijsaard 
Anneke van Wassenhove (alt): schipper, bruid 
Diet Gerritsen: (sopraan): edelman, boer en kind
Hannah Wit:fluit
Kirsten Hondorp :dans 

 

Lees verder

24 • Bach Luther Cellosuites - Muzikale verhalen over toen en nu

25-04-2023

Thomas de Bres en Joris van Haaften

Op een heel bijzondere locatie nemen Joris van Haaften en Thomas de Bres je mee naar het hof van Köthen in de periode rond het jaar 1720. Net als nu, stond ook die tijd in het teken van grote veranderingen en werd gezocht naar nieuwe wegen. Via het levensverhaal van Johann Sebastian Bach wordt context gegeven aan de ontstaanstijd van zijn wereldberoemde cellosuites, die uiteraard ook zullen klinken. Kunnen we Luther terugvinden in de cellosuites van Bach?

•  Onze eigen tijd, waarin de oude waarden lijken te vervagen en waarin een herijking plaatsvindt, vertoont raakvlakken met de periode waarin de suites geschreven zijn. Het zijn ‘tussentijden’ met ruimte voor diepmenselijke verhalen over de universele zoektocht van de mens naar zichzelf en naar Liefde

Joris van Haaften is cellist, Thomas de Bres is acteur

 

Lees verder

32 • Thee met noten – Goed zingen op lutherse thema’s

25-04-2023

Maarten Diepenbroek en André van der Stoel

Qui bene cantat bis orat" schreef de kerkvader Augustinus. Wie goed zingt, bidt tweemaal. Maar wat bedoelt hij dan precies met 'goed zingen'? Is goed 'muzikaal' inhoudelijk';, 'met elkaar verbonden' of 'in een prettige setting'? In de workshop 'Thee met Noten' komen al deze elementen van 'goed zingen' samen. In een prettige sfeer van een hightea zingen we samen inspirerende christelijke liederen, en delen we met elkaar wat deze liederen bij ons oproepen.

  Elke dag van het inspiratiefestival Thee met Noten' een ander thema, corresponderend met het thema van de Assemblee van de Lutherse Wereld Federatie die in september in Krakau plaats vond: One body - One spirit - One hope.

Op vrijdag zingen we liederen over onze eigen lichamelijkheid, en over de christelijke gemeenschap als één lichaam met heel verschillende ledematen. Zaterdag zingen we samen over de ene Geest die ons op heel diverse manieren inspireert. Welke ervaring roepen deze heel diverse liederen bij ons op? Zondag zingen we over de ene hoop die christenen delen. Maar deze ene hoop is niet een enkele stip op de horizon, maar het kleurrijke visioen van Gods koninkrijk.

Ds. Maarten Diepenbroek is predikant van de Evangelisch-Lutherse gemeente te Arnhem en promovendus op het gebied van de ontwikkelingen binnen de lutherse liturgie aan het begin van de 20e eeuw aan de Theologische Universiteit te Kampen/Utrecht. Ds. André van der Stoel is predikant van de Evangelisch-Lutherse gemeente Amsterdam. De beide predikanten zijn ervan overtuigd dat samen zingen een wezenlijk middel is om het geloof te voeden.

____ 

Lees verder

21 • We shall overcome! - Samen zingen en bezinnen ‘na de komma’

25-04-2023

Jeannine La Rose, Bianca Groen-Gallant, Geert van Dartel en Christien Crouwel 

Eind 2022 bood premier Rutte excuses aan voor de rol van de Nederlandse staat aan het slavernijverleden. Die excuses vormen, zo zei hij, geen punt maar een komma. Wat is er inmiddels gezegd en gedaan na die komma? En wat moet er nog gebeuren? In een interactief programma van gospelzang en debat gaan we op zoek naar de rol van de kerken in de verwerking van het slavernijverleden.

14.35 - 15:00 uur Gospelzang blok 1 
15:30 - 16:00 uur Gospelzang blok 2
16:40 - 16:45 uur Gospelzang blok 2

• Musicalperformer en vocal coach Jeannine La Rose zingt met ons gospels waarin de spiritualiteit en veerkracht van tot slaafgemaakten doorklinken. Bianca Groen-Gallant en Geert van Dartel nemen ons mee in de vragen en uitdagingen waar kerken voor staan als het gaat om onder andere de bestrijding van racisme. En aan de hand van prikkelende stellingen zoeken we, onder leiding van Christien Crouwel, onze eigen mening hierover

Dit programma wordt georganiseerd door de Raad van Kerken in Nederland in het kader van de heilzame verwerking van het slavernijverleden

 Jeannine La Rose (muscialperformer en vocal coach); Bianca Groen-Gallant (voorzitter werkgroep Heilzame verwerking slavernijverleden); Geert van Dartel (voorzitter Raad van Kerken), Christien Crouwel (secretaris Raad van Kerken)

 

 

 

 

 

Lees verder

15 • De Bijbel gezongen – Anders dan anders

24-04-2023

Kees Posthumus en Juul Beerda

In de loop van de jaren schreef Kees Posthumus vele liedjes, op bekende en nieuwe melodieën. Deze komen nu samen in een vrolijk, ontroerend kleinkunstprogramma, dat de Bijbel doorloopt van Genesis tot en met Openbaringen. Begeleid op accordeon zingt Posthumus zowel poëtische als cabareteske liedjes, terwijl ook meezingers niet ontbreken. Haak gerust in bij ‘Toen wij uit Jafo zijn vertrokken’, het levenslied over Jona.

  Er zijn heel wat Bijbelse liedjes geschreven en vele vonden hun weg naar kerkelijke liedboeken. Serieuze liedjes, met doordachte serieuze melodieën, geschikt voor samenzang in de wekelijkse kerkdiensten. Kees Posthumus zoekt het in een andere hoek. Ook kleinkunstliedjes, popmuziek, cabaretliedjes en meezingers kunnen de verhalen van God en mensen vertellen. Hierdoor komen de verhalen nog dichterbij dan op zondag… Adam en Eva kunnen zomaar verliefd worden op melodie van ‘Summernight’ uit Grease. Jona kan zijn avonturen beleven op de tonen van een Ierse evergreen ‘The wild rover’, en zo verder, en zo voort. 

Kees Posthumus is verhalenverteller, kerkjournalist en dagvoorzitter. Juul Beerda is accordeonist en pianist en speelde in theatervoorstellingen, musicals en concerten.

 

Lees verder

19 • Wit licht - Liedjes als reisgenoten

24-04-2023

Robert-Jan van den Hoorn

Liedjes zijn reisgenoten in ons leven en geloof. Je kunt ze vragen stellen en beter leren kennen. Zanger-verteller Robert-Jan doet dat graag. Hij zingt vertrouwde kerkliederen op eigen(tijdse) wijze en vertelt de soms verrassende verhalen erachter. Daarbij biedt hij handreikingen om met de liedjes en elkaar in gesprek te gaan. Maar gewoon luisteren mag ook. De dichter Jan Wit en het thema 'Licht' vormen het vertrekpunt van onze reis.

Robert-Jan van den Hoorn is liefhebber van taal, liedjes en verhalen, en werkzaam als tekstschrijver. Daarnaast is hij actief als amateur-zanger/verteller op allerlei podia: kerk, zorginstellingen, feestjesen (kleine) festivals.

 

Lees verder

17 • Van Chaos naar Gerechtigheid - Muzikale reis op weg naar Klimaatrechtvaardigheid.

24-04-2023

Husky en Kirsten

Hoe zijn wij, Husky en Kirsten, gekomen tot klimaatactivisme? Wat doet dat met ons als mens? Welke link zien wij met christen zijn? Als publiek mag je ons alles vragen en daarbij ook kritisch zijn. De enige voorwaarde is dat je echt bereid bent om ons antwoord te horen. 

 • In een muzikale reis van Chaos naar Gerechtigheid klinken liedjes over liefde en sociale rechtvaardigheid. Tussendoor verhalen Husky en Kirsten over hun persoonlijke reis. 

Kirsten is werkzaam als fractiemedewerker en commissielid bij de ChristenUnie Utrecht, daarnaast in de jeugd GGZ. In haar vrije tijd is ze actief binnen de klimaatbeweging, met name bij XR en CCA. Namens CCA geeft ze welkom-talks, spreekt ze in kerken, op scholen en andere plekken. Husky werkt in de bouw. In zijn vrije tijd maakt hij muziek en is hij actief binnen de klimaatbeweging. Husky geeft actietrainingen, treedt regelmatig op bij klimaatdemonstraties en weet alles over de juridische kanten van acties en demonstraties. 

 

Lees verder

06 • Liederen van de kust - Koorconcert

22-04-2023

Gemengd Koor Terschelling Sursum Corda

Als eilander koor richt Gemengd Koor Terschelling zich op "Liederen van de kust". De zee speelt een grote rol in deze liederen, maar niet de hoofdrol. De liederen spelen op de grens tussen vaste land en zee: het is de kust die de schrijvers van de gedichten en van de muziek inspireert. 

•  Naast bekende of enigszins vertrouwde liederen komen ook verrassende en nieuw geschreven liederen langs. 

Gemengd Koor Terschelling Sursum Corda o.lv. Ralph Weber bestaat 124 jaar en bestaat uit 40 vrouwen en mannen. Het repertoire is divers, van maritieme en volksliederen tot geestelijke liederen en carols.

 

____ 

 

 

 

Lees verder