KERKLAB

In het KERKLAB experimenteren we met een zee aan kerk-mogelijkheden. Bevlogen en geïnspireerde kerk-mensen keren het vertrouwde binnenste buiten en delen hun nieuwste initiatieven. Bestaande kaders over wat kerk-zijn is durven los te laten en nieuwe vormen ontwerpen. Als pioniers van de toekomst delen we de verhalen en storten ons in spannende kerkavonturen.

 

naar het programma-overzicht >>

 

Het programma KERKLAB kan de komdende tijd nog aangevuld worden.

 

44 • Van Frodo tot Gandalf – Jong leiderschap in de kerk

26-04-2023

Tabitha van Krimpen en Johan ter Beek

Hoe kan je jonge mensen helpen om te groeien in de kerk en in leiderschapsposities in de kerk? Hoe kunnen de jongeren (Frodo’s) en de ouderen (Gandalfs) elkaar aanvullen en van elkaar leren? Met deze en andere vragen gaan we aan de slag tijdens de sessie over Jong Leiderschap, geven door Jonge Theoloog des Vaderlands Tabitha van Krimpen en innovator Johan ter Beek.

 • In deze sessie staat jong leiderschap in de kerk centraal. Wat hebben jonge generaties nodig om betrokken te zijn en te blijven en hoe helpt dat de hele gemeente om tot bloei te komen? In een tijd waarin veel kerken kampen met minder mensen en minder middelen, zoeken we naar perspectieven en nieuwe manieren van kerk-zijn. Leiderschap is daar een belangrijk onderdeel van nadat de ene generatie zich heeft ingezet voor de kerk, kan idealiter het stokje aan een volgende generatie doorgegeven worden. Toch is dat nog niet zo makkelijk en kunnen er allerlei obstakels zijn. We kijken in deze sessie naar de figuren Frodo en Gandalf uit The Lord of the Rings van Tolkien om de reis in leiderschap in kaart te krijgen. Wat zijn kansen en valkuilen op weg naar leiderschap? Hoe heeft de jonge Frodo de oude en wijze Gandalf nodig om zijn reis te voltooien?

Tabitha van Krimpen is afgestudeerd bedrijfskundige en was in 2021-22 de Jonge Theoloog des Vaderlands. Ze volgt momenteel de driejarige master aan de PThU. In juni 2023 verscheen haar boek ‘Bottom-up kerk: zijn waar twintigers zijn’ bij Uitgeverij KokBoekencentrum.                                                                             
Johan ter Beek is theoloog, innovator en ondernemer. Hij werkt aan innovaties bij de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk en ontwikkelde het gespreksspel ‘Reisgenoten’ om jonge mensen in gesprek te laten gaan over betekenis, lijden, spiritualiteit en (on)geloof.

 

 

 

Lees verder

33 • Nieuw Kerkelijk Peil - Werken aan toekomstgericht kerk-zijn

23-04-2023

Henk de Roest, Trix Vahl, Egbert van der Stouw

Nieuw Kerkelijk Peil is een diagnose-instrument dat de geloofsgemeenschap kan helpen in haar oriëntatie op de toekomst. Het brengt in kaart wat de gemeente in huis heeft en waar zij naar verlangt. Henk de Roest schetst de achtergrond van deze vitaliteitsscan en de waarderende insteek ervan in relatie tot toekomstgericht kerk-zijn.

 • Trix Vahl vertelt hoe haar gemeente in Rotterdam-Zuid er mee gewerkt heeft en wat de vrucht daarvan is.Egbert van der Stouw geeft een toelichting op de dienstverlening die de Protestantse Kerk bij dit instrument aanbiedt. In het programma is er gelegenheid om met de inleiders en onderling in gesprek te gaan over het thema.

Henk de Roest is hoogleraar Praktische Theologie aan de PThU, Trix Vahl is scriba van de algemene kerkenraad van de PG Rotterdam-Zuid, Egbert van der Stouw werkt voor de dienstenorganisatie PKN en houdt zich bezig binnen het kennisplatform bezig met het thema ´Leidinggeven aan verandering´ en is verantwoordelijk voor de (ontwikkeling van) dienstverlening bij het diagnose-instrument Nieuw Kerkelijk Peil,

Lees verder