Biblio / Dans / Drama /  

Bibliodrama, bibliodans, biblioclown en vertelkunst helpen je verhalen en thema’s uit de christelijke traditie te beleven met al je zintuigen, gevoelens en creativiteit. Een bijbelverhaal niet alleen met je verstand, maar ook met je hart en ziel beleven. Daartoe nodigen we elkaar uit. Een speelse en verdiepende manier om gelovigen en andere zinzoekers in aanraking te brengen met verhalen en thema’s uit de christelijke traditie.

.

• 9 Geworteld en bevlogen – Dansen, schrijven, kijken

29-04-2025

Cocky Fortuin-van der Spek en Bas van den Berg

De mens leeft als een boom, wortelend waar water stroomt, schrijft de dichter in Psalm 1. Wat word je bij jezelf gewaar in de spanning tussen geworteld staan en bevlogen leven? We verkennen de fasen van groei en bloei bij bomen en spiegelen die aan eigen ervaringen. Via dans-, schrijf- en kijk- opdrachten, verrijk je jouw perspectief, zodat je verder trekt als een boom die weet heeft van wortelen waar water stroomt.

• Werkwijze: we onderzoeken processen van: ondergronds kiemen, groeien en bloeien, vrucht dragen en oogsten, loslaten en nalaten, allereerst in beweging. Vervolgens verbind je één van die fasen aan een persoonlijke situatie.

Cocky Fortuin-van der Spek is docent bibliodrama en adviseur en trainer van Spirit in School. Bas vanden Berg is muzisch theoloog, pedagoog, verhalenverteller en dichter.

www.7evendehemel.nl

Lees verder

• 8 Veerkracht vinden bij tegenstroom

29-04-2025

Bas van den Berg en Cocky Fortuin-van der Spek

In deze workshop verkennen we deze zachte krachten van veerkracht of doorgroeikracht. Met uiteenlopende vormen van spel en drama, en met behulp van het verhaal van drie vrouwen die Mozes redden in Exodus 2, verkennen en versterken we onze eigen fysieke en mentale weerbaarheid tegen de sterke machtsstroom in.

• Hoe roei je tegen de machtsstroom in als er veel druk wordt uitgeoefend? Er is een verhaal van drie vrouwen die in een situatie van doodsgevaar nieuwe vormen van lijfelijke en geestelijke veerkracht ontdekken in onverwacht en verrassend samenspel. We doelen op het verhaal van Mirjam, Jochebed en de dochter van de Farao aan het begin van het boek Exodus. Samen vinden zij een slimme, speelse en verbeeldingsrijke manier om de krachten te bundelen. Daardoor kunnen kinderen als het Hebreeuwse jongetje Mozes aan de dood ontsnappen (Ex. 2: 1-10). In deze workshop verkennen we deze zachte krachten van veerkracht of doorgroeikracht. Met uiteenlopende vormen van spel en drama verkennen en versterken we onze eigen fysieke en mentale weerbaarheid tegen de sterke machtsstroom in.

Bas van den Berg is muzisch theoloog, pedagoog, verhalenverteller en dichter. Cocky Fortuin-van derSpek is docent bibliodrama en adviseur en trainer van Spirit in School.

Lees verder

28 Jutten in het leven van Franciscus

28-04-2025

Jantine Landman-Zuur

“Vreemd? Echt vreemd is het niet om verdrietig te zijn over de beschadigde aarde en over onze eigen kwetsbaarheid. In deze workshop gaan we op zoek hoe Fransiscus uiteindelijk toch vrolijke Frans kon zijn en wat zijn Zonnelied ons te zeggen heeft over onszelf in de wereld. We gebruiken theatrale werkvormen om de aard van Fransiscus te onderzoeken. Voor mensen die niet schrikken van een vrolijke boel!

Vrolijke Frans is verdrietig.
Vreemd.
Want meestal is Frans vrolijk.
Altijd vindt hij wel ergens iets van blijdschap.
Een fluitende vogel.
Een springende vis.
Een dansende koe.
Een glimlachende boom.
Maar nu is vrolijke Frans verdrietig.
Hij zit diep verscholen in zijn hol.
In zijn grauwe grot.
Vreemd.”
(uit: Vrolijke Frans van Kees vd Zwaard)

 

Lees verder

• 14 Spiegelfamilie - de voorstelling

28-04-2025

Kees van der Zwaard

In Spiegelfamilie- de voorstelling brengt Kees van der Zwaard je op ooghoogte met een aantal bijbelse figuren. Kijk ze aan en ontmoet je eigen verlangen en verwarring in zo’n karakter. Ontdek de actualiteit en ervaar de spanning van die oude bronverhalen.

• In zijn monologenbijbel Spiegelfamilie luistert Kees van der Zwaard intensief naar bijbelverhalen als verhalen en ervaringen van mensen, en maakt daar monologen van. Zo ontstaat een veelheid aan stemmen, die elkaar versterken, tegenspreken, inspireren en/ofconfronteren. In Spiegelfamilie - de voorstelling vertelt, speelt en zingt Kees uit en over zijn monologenbijbel. In een decor van beelden van Sylvia Weve voert hij onder meer de drie personages uit de parabel van de verloren zoon ten tonele. Allemaal familie: drie kanten van hetzelfde verhaal, drie kanten van de mens. Begeleid door zijn pianist zingt hij over de elementen, over woede en verlangen, liefde en gemis, en tast hij naar een gezegend bestaan.

Kees van der Zwaard is schrijver, theoloog en theatermaker en voorganger in de Oecumenische Janskerkgemeente te Utrecht.

www.keesvanderzwaard.nl

Lees verder