Impulsen, nieuw elan, een onbevangen blik, kortom het is weldadig.

 

Dominee Klaas van der Kamp heeft niet veel woorden nodig om te vertellen wat het Inspiratie-Festival op het Waddeneiland met hem doet. Van der Kamp is momenteel classispredikant voor Overijssel-Flevoland, hij kent de kerk ook door zijn eerdere functies als algemeen secretaris van de landelijke Raad van Kerken en als bevlogen journalist bij het Friesch Dagblad. Om het Inspiratie-Festival mede vorm te geven werkt Van der Kamp mee als secretaris van het bestuur. 

lees verder

 

Vanuit de eigen bubbel naar de ontmoeting op Terschelling

‘Het Inspiratie-Festival is een plaats voor ontmoeting, waar de veelkleurigheid van geloof en zingeving zichtbaar wordt.’ Aan het woord is Pim Boven, bestuurder, toezichthouder en inspirator op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen en moreledilemma's. Maar als het gaat om het Inspiratie-Festival is Pim de man die in het bestuur vooral ook op de penningen let.

Lees verder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als het goed is, ben je na het festival flink opgeladen. 

‘Die aangename ervaring van een eiland vol met inspirerende activiteiten en ontmoetingen, dat is het eerste waar Karin van den Broeke aan denkt bij het Inspiratie-Festival. Karin is predikant voor de protestantse gemeente ‘De Ontmoeting” op het Zeeuwse Noord-Beveland en ook lid van het uitvoerde comité van de Wereldraad van Kerken.

Aan het woord is ds. Karin van de Broeke, voorzitter van de stichting die het Inspiratie-Festival organiseert.

Terschelling, zo vertelt Van den Broeke, zorgt ervoor dat je met de boot echt loskomt van het leven op de vaste wal en je bijna automatisch een paar dagen helemaal overgeeft aan het vele waaruit te kiezen valt: debatten, muziek, theater, buitenactiviteiten: allemaal activiteiten die het in zich hebben om de deelnemers op een ontspannen manier te inspireren.

In de periode dat zij voorzitter was van de synode van de Protestantse Kerk Nederland begon het Inspiratiefestival zich te vormen. Van den Broeke: ‘Met het beeld van de Duitse Kirchentage voor ogen droomden we van een evenement in Nederland dat op een vrolijke en inspirerende manier een ontmoetingsplaats zou worden voor mensen die zich in dagelijks leven en werken betrokken weten bij kerk, geloof en theologie. Een ‘oplaadpunt’ voor kerkelijk Nederland.’

Behalve predikant op Noord-Beveland heeft Karin van den Broeke nog een aantal functies waaronder lid van de Provinciale Staten van Zeeland voor het CDA en voorzitter van Nederlands en Vlaams Bijbelgenootschap. Waarom toch ook nog de inzet voor het Inspiratie-festival?

‘Ik maak hier graag tijd voor vrij, omdat ik gezien heb hoe stimulerend en bemoedigend het is om met elkaar iets te proeven en vorm te geven van de rijkdom aan expressievormen die we in de kerkelijke traditie hebben. Met plezier denk ik terug aan de eerdere inspiratiefestivals. Een evenement met een fantastisch aanbod aan activiteiten, maar ook met de geweldige ervaring van een prachtig eiland waar je voortdurend met mensen samen bent die ook volop bezig zijn met levensbeschouwing en zingeving.’

Het mag duidelijk zijn, als het aan Karin van den Broeke ligt, komen we massaal in oktober naar Terschelling: ‘Het is een vrolijk makend en inspirerend evenement voor diegenen die in Nederland bijdragen aan de vormgeving van het kerkelijk leven. Een rijkgeschakeerd aanbod van activiteiten zorgt ervoor dat je een paar aangename dagen tegemoet gaat. Tegelijkertijd zorgt je deelname aan het programma ervoor dat je veel ideeën en inspiratie opdoet die je mee kunt nemen naar je eigen dagelijkse context.’

‘Of het nou een creatieve viering is, een verstild avondlied, een meditatieve wandeling, een scherp debat, een ontroerend theaterstuk of een oefening in Bijbellezen: je zult zelf waarschijnlijk een aantal malen aangenaam verrast worden. De wijze waarop jouw ziel geraakt en je verstand geprikkeld wordt, neem je vervolgens ook mee terug naar huis. Als het goed is, ben je na het festival flink opgeladen. Dat doet jou en je omgeving goed,’ concludeert Van den Broeke.