Kerk-Lab:

hoe kies ik de kerk die bij mij past

Op Terschelling is ook een Kerk-Lab actief, een groep studenten die probeert om jongeren en de kerk met elkaar in verbinding te brengen. Tim Spanjersberg is één van die studenten die het programma mee helpt ontwikkelen. ‘Er zijn veel lokale geloofsgemeenschappen diegraag jongeren in de kerk willen hebben en er zijn studenten die op zoek zijn naar een kerk.

Jongeren vinden het lastig om een kerk te vinden waar ze zich thuis voelen en willen aansluiten, ze zoeken een eigen ontwikkeling van hun geloof. De kerk van hun ouders is mooi, maar zou ik niet meer uit een andere kerk kunnen halen, is vaak de onderliggende gedachte.’’

In het dagelijks leven is Tim als student scheikunde in Utrecht nu druk met zijn masterscriptie over katalyse van CO2 naar methaan. Daarbij komt nu de voorbereiding op het Kerk-Lab. Om hun zoektocht in beeldendetaal te vangen, maakt Tim een uitstapje naar de biologie.

Hij wijst op een ’bij’ die helpt bij het bestuiven van bloemen. ‘Om vrucht te dragen moeten de pollen bij de stampers komen, Kerk-Lab wil helpen dat studenten en kerkelijke gemeenten elkaar ontmoeten.

Kerk-Lab: vervolg

Op het Inspiratie-Festival is het ‘Kerk-Lab’ voor alle bezoekers een aanrader. Aan de hand van verhalen wordt de bezoeker meegenomen naar nieuwe vormen en mogelijkheden voor de kerk in de toekomst. ‘Kerk-Lab, toekomst van de kerk’ bestaat uit 5 programma’s (die ieder apart een verhaal vertellen). Het zijn studenten die ons deelgenoot maken en mee opweg nemen naar de schier oneindige mogelijkheden voor de toekomst van ook uw kerk. In het Kerk -Lab hoeft u niet alleen te luisteren, u bent ook onderdeel van het experiment om het kerk-zijn voor de toekomst te creëren. Wat de studenten met Kerk-Lab willen is dat u na afloop van de bijeenkomst een ‘zaadje’ meekrijgt om thuis na te denken over ook uw kerkvan de toekomst.

Tim en de andere studenten schrijven over Kerk-Lab: De kerken in het westen bevinden zich in een overgangstijd. Wat we zijn kwijtgeraakt weten we, maar het is nog niet zo duidelijk hoe het christendom in Europa er over pakweg vijftig jaar aan toe zal zijn. In deze tijd van overgang is vernieuwing van de kerk in Nederland nodig. We moeten veel afleren:  structuren en reflexen die ons zijn overgeleverd uit een eeuwenlange periode waarin het christendom Europa stempelde. Anderzijds moet de kerk opnieuw leren hoe zij een aanbiddende en getuigende gemeenschap kan zijn in een diep-geseculariseerde samenleving.