• Stiltemeditatie, Meister Eckhart -84-

Organisator: José van der Torre o.p. Dieudonnée Penning (op vrijdag en op zaterdag)

Meister Eckhart leert ons dat God telkens hier en nu geboren moet worden, want dat maakt heil en heling concreet. De Eeuwige openbaart zich vanuit de stilte, de ruime leegte, in ons.Met deze begeleide stiltemeditatie creëren wij die ruimte in onszelf om dit mogelijk te maken. Ervaring met meditatie is niet noodzakelijk. Groepsgrootte maximaal 12 personen

Want in ieder van ons is een heilige Lege Ruimte, of Ruime Leegte. Velen, die wij nu mystici noemen, maakten zich die “tempel-in-zichzelf”- Con-templ-atie – Tempel bewust, leefden er met hun aandacht en liefde in en probeerden anderen er de weg naartoe te wijzen. Dat is, wat wij ook in het Leerhuis Spiritualiteit beogen. Uit de vele methodes, die gebruikt kunnen worden om die innerlijke wereld van het Mysterie te bereiken, kozen wij de stroom, die in ons eigen vier-stromen-land – Rijn, IJssel, Schelde, Maas – een diepe, ondergrondse rivier vormt. 

Vandaar onze grote belangstelling voor de Dominicanen Meister Eckhart o.p. Suzo o.p. Tauler o.p. (1300-1360). Niet zozeer in hun historische betekenis, maar meer wat zij voor ons en in onze tijd te zeggen hebben. Wij noemen dit dan ook: “Mystiek op straatniveau”.

www.leerhuisspiritualiteit.nl