Theater voorstellingen

• Verhalende Inspiratie bijeenkomst - met film, live verhalen en dialoog - 32-

23-02-2021

Organiastor: Verhalenverteller, trainer en dialoogbegeleider Pauline Seebregts

Verhalende Inspiratiebijeenkomst! Waarom nu?We geloven dat het er juist nu op aankomt. In een wereld waarin angst voor aanslagen, geweld,ziektes en 'de ander' toeneemt willen wij een verhalende Inspiratie bijeenkomst bieden waarinverhalen over moed, angst en vertrouwen centraal staan. Durf je - als het erop aankomt - gehoorte geven aan de fluisteringvan je hart? Het vraagt moed maar de kleinste beweging telt!

 Welke verhalen moeten verteld worden in deze tijd? Verhalenverteller Pauline Seebregts ontwikkelde een verhalenproject en film over Moed, Angst en Vertrouwen. In deze bijeenkomst zullen we stilstaan bij onze eigen verhalen over deze kernthema’sin deze tijd. Een bijeenkomst die aanzet tot uitwisseling over onze (voor)oordelen, het ‘anders zijn’ van de ander en het (toch) vertrouwen hebben in elkaar. Wat kun je verwachten? De bijeenkomst opent met een korte filmdocumentaire over een groep van tien zeer diverse verhalenvertellers die worden gevolgd tijdens het maken en uitvoeren van hun vertelvoorstelling. Zij beogen met hun voorstelling mensen te verbinden dwars door alle culturen, religies en maat-schappelijke posities heen. Na de film volgen een aantal live verhalen door vertellers. Daarna eenprogramma waarin we middels dialoog en verhalende oefening deelnemers contact laten maken met hun eigen verhalen van moed, angst en vertrouwen. Wat verbindt hen met de verhalen vananderen? Door wie?

Het programma wordt professioneel begeleid door Pauline Seebregts, verteller, trainer,dialoogbegeleider en initiatiefnemer van dit project.

Lees verder

• Het Appelparadijs, een wagenspel uit de middeleeuwen. -40-

19-02-2021

Organisator Aaster Joonpraters (toneelvereniging Terschelling

Het speelt op Terschelling vlak na de grote brand in 1666. De hulp van God wordt ingeroepen na de ramp, die bijna alles heeft verwoest. Er staat alleen nog een appelboom. Er komen allerhande personages langs deze boom: een vissersvrouw, een verliefd paartje, maar ook de duivel en de dood. En natuurlijk loopt het goed af, met als uitsmijter een wijze levensles. Het spel wordt ondersteund door muziek. 

• De Aaster Joonpraters (Joon is avond) houden hun dialect van Oost-Terschelling levend door kinderboeken te vertalen (Paulus de Boskabouter) en door toneelstukken te vertalen en op te voeren. Het appelparadiis werd in 2016 vertaald en opgevoerd bij de herdenking van de grote brand in 1666. Het spel duurt 30 minuten.

 

Lees verder

• De poppenspeler van Warschau. -31-

03-04-2020

Organisator: Gottfrid van Eck & Pauline Seebregts

Tweede Wereldoorlog begint. Een tienerjongen probeert te overleven in het getto van Warschau.  In een oude jas van zijn opa, vol met verborgen zakken, vindt hij enkele handpoppen. Samen met zijn nichtje brengt hij die tot leven. Met zijn poppenspel vrolijkt hij zieke kinderen op, verslagen buren en wanhopige familieleden. Iedereen in het getto heeft het over de magie van die poppenspeler die niet alleen afleiding, maar ook troost biedt. 

• Tot de jongen op een dag staande wordt gehouden door een Duitse soldaat en gedwongen wordt tot een geheim leven. Dat levert zowel gevaren als kansen op. Wanneer het getto wordt ontruimd lijkt ontsnappen onmogelijk. Wie overleeft die hel op aarde? Welke keuzes kun je nog maken als het er echt op aankomt?  

Lees verder

• Het goede leven -68-

03-04-2020

Organisator: Kees Posthumus 

Bij Luther thuis was het doorgaans een vrolijke boel, met etende en drinkende gasten. In huize Calvijn was het stukken stiller, somberder zelfs. Calvijn was bepaald geen feestbeest. Ook zijn volgelingen tot in onze tijd hebben soms moeite het leven voluit te vieren. Een zekere zwaarmoedigheid hangt over hun bestaan: het leven is om te beginnen geen pretje. 

• Toegegeven: dat is vaak waar. De moderne wereld stelt ons voor oneindig veel nieuwe vragen, uitdagingen en beslissingen, op persoonlijk vlak en op maatschappelijk terrein. Hoe reageer je daarop, als je ‘het goede leven’ wilt leiden? Kees Posthumus zoekt in liedjes en verhalen naar antwoorden op de vraag hoe het goede leven er uit kan zien voor mensen van vandaag. Hij gaat daarvoor te rade bij verhalen uit de Bijbel en andere wereldliteratuur, bij theologen en koks, filosofen en activisten, feestvarkens en grappenmakers. En bij zichzelf. 

 

 

Lees verder

• PKN, de musical. -04-

03-04-2020

Organisator: Kees Posthumus (spel en zang) & Juul Beerda (accordeon)

Roos is een actief kerkenraadslid van de Protestantse Gemeente in elke stad of dorp. Samen met collega-kerkenraadsleden houdt zij de gemeente draaiende, dwars door alles heen. Pim is in de gemeente komen wonen en heeft helemaal niets met welke kerk of welk geloof dan ook. Toch kruisen hun wegen elkaar, met onverwachte en spannende gevolgen. Helaas, hun liefde lijkt geen kans van slagen te hebben, de verschillen zijn te groot. 

 Gelukkig komt het allemaal goed, want ‘het is een musical’… In een vrolijke en optimistische finale wordt het publiek betrokken. De musical heeft een actuele spits: de toekomst van kerkelijke gemeenschappen in Nederland. ‘PKN, de musical’ is zowel een musical als een parodie op een musical. De voorstelling wordt overal in het land gespeeld, steeds op maat gemaakt, en vormt een klinkend, vrolijk en succesvol onderdeel van een vrijwilligersavond en andere feestelijke bijeenkomst

 

Lees verder

• Bonhoeffer – Wie ben ik? -33-

03-04-2020

Organisator: Kees van der Zwaard en Roosmarijn Tuenter

Theatervoorstelling over de prijs van de vrijheid. Dietrich Bonhoeffer, een predikant, die meedeed aan een aanslag op Hitler, werd gepakt, veroordeeld en op 9 april 1945 opgehangen. 39 jaar oud. Vanuit de gevangenis schreef hij brieven over verzet en overgave aan zijn ouders, zijn vriend en zijn verloofde. Aan het eind van zijn leven kwam hij ook tot dichten.

• In de door Cilia Hogerzeil geregisseerde muziektheatervoorstelling ‘Bonhoeffer – Wie ben ik?’ volgt Kees van der Zwaard hem op zijn zoektocht. Hij speelt samen met altvioliste Roosmarijn Tuenter. Zij componeert en improviseert een tegenstem. Ook zij zal als zijn verloofde Maria onbereikbaar nabij zijn. Hij deelde zijn onverzettelijkheid met moderne heiligen als Etty Hillesum, Martin Luther King, Nelson Mandela.

 

Lees verder

• Dwars door de Bijbel! -44-

03-04-2020

Organisator: Kees Posthumus

De torenbouw van Babel, in allerlei talen. De vlucht van Jozef, Maria en hun bijzondere zoon. De barmhartige Samaritaan verteld vanuit de man langs de kant, de verloren zoon en zijn chagrijnige broer. De overspelige vrouw, met haar kant van het verhaal. Alle ongemakkelijke liefdes, menselijke teleurstellingen, wonderlijke wonderen. De profeten Amos en Jona, in een meezinger. De brieven van Paulus, zojuist bezorgd. De storm op het meer, interactief. Binnen ruim een uur bent u weer helemaal up-to-date met de Bijbel. 

• 

Lees verder