Theater voorstellingen

• PKN, de musical

03-04-2020

Roos is een actief kerkenraadslid van de Protestantse Gemeente in welke stad dan ook. Samen met haar collega-kerkenraadsleden houdt zij de gemeente draaiende, dwars door alles heen. Pim is net in de gemeente komen wonen en heeft helemaal niets met welke kerk of welk geloof dan ook. Toch kruisen hun wegen elkaar, met onverwachte en spannende gevolgen. Helaas, hun liefde lijkt geen kans van slagen te hebben, de verschillen zijn te groot. Gelukkig komt het allemaal goed, want ‘het is een musical’… In een vrolijke en optimistische finale wordt het publiek betrokken. De musical heeft een actuele spits: de toekomst van kerkelijke gemeenschappen in Nederland.

‘PKN, de musical’ is zowel een musical als een parodie op een musical. De voorstelling wordt overal in het land gespeeld, steeds op maat gemaakt, en vormt een klinkend, vrolijk en succesvol onderdeel van een vrijwilligersavond en andere feestelijke bijeenkomst.

Organisator: Kees Posthumus (spel en zang) & Juul Beerda (accordeon)

 

Lees verder

• Dwars door de Bijbel!

03-04-2020

De torenbouw van Babel, in allerlei talen. De vlucht van Jozef, Maria en hun bijzondere zoon naar Egypte. De barmhartige Samaritaan verteld vanuit de man langs de kant van de weg, de verloren zoon en zijn chagrijnige broer. De overspelige vrouw, met haar kant van het verhaal. Alle ongemakkelijke liefdes, alle menselijke teleurstellingen, alle wonderlijke wonderen. De profeten Amos en Jona, in een meezinger. De brieven van Paulus, zojuist bezorgd. De storm op het meer, interactief. Binnen ruim een uur bent u weer helemaal up-to-date met de Bijbel. 

Organisator: Kees Posthumus

 

Lees verder

• De poppenspeler van Warschau

03-04-2020

Warschau 1939. De Duitsers vallen Polen binnen en de Tweede Wereldoorlog begint. Een tienerjongen probeert te overleven in het getto van Warschau.  In een oude jas van zijn opa, vol met verborgen zakken, vindt hij enkele handpoppen. Samen met zijn nichtje brengt hij die tot leven. Met zijn poppenspel vrolijkt hij zieke kinderen op, verslagen buren en wanhopige familieleden. Iedereen in het getto heeft het over de magie van die poppenspeler die niet alleen afleiding, maar ook troost biedt. 

Tot de jongen op een dag staande wordt gehouden door een Duitse soldaat en gedwongen wordt tot een geheim leven. Dat levert zowel gevaren als kansen op. Wanneer het getto wordt ontruimd lijkt ontsnappen onmogelijk. Wie overleeft die hel op aarde? Welke keuzes kun je nog maken als het er echt op aankomt?  

Organisator: Gottfrid van Eck & Pauline Seebregts

 

Lees verder

• Bonhoeffer – Wie ben ik?

03-04-2020

Bonhoeffer – Wie ben ik?

Theatervoorstelling over de prijs van de vrijheid

Ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding verdiept Kees van der Zwaard zich in de laatste uren van Dietrich Bonhoeffer. Bonhoeffer was een predikant, die meedeed aan een aanslag op Hitler, werd gepakt, veroordeeld en op 9 april 1945 opgehangen. 39 jaar oud. 

 

Hij deelde zijn onverzettelijkheid met moderne heiligen als Etty Hillesum, Martin Luther King, Nelson Mandela. Vanuit de gevangenis schreef hij brieven over verzet en overgave aan zijn ouders, zijn vriend en zijn verloofde. Aan het eind van zijn leven kwam hij ook tot dichten.

In de door Cilia Hogerzeil geregisseerde muziektheatervoorstelling ‘Bonhoeffer – Wie ben ik?’ volgt Kees van der Zwaard hem op zijn zoektocht. Hij speelt samen met altvioliste Roosmarijn Tuenter. Zij componeert en improviseert een tegenstem. Ook zij zal als zijn verloofde Maria onbereikbaar nabij zijn.

Organisator: Kees van der Zwaard en Roosmarijn Tuenter

 

Lees verder

• Geweldloze actie voor beginners

03-04-2020

Lijkt het je leuk om eens te proberen hoe het voelt om actie te voeren, of wil je juist jouw kennis over christelijk activisme delen? Samen maken we er een mooie workshop van! We gaan lekker buiten aan de slag met praktische tips en tricks zoals hoe een goede zitblokkade werkt. Maar we gaan ook in op de vraag hoe we ons als christenen verhouden tot onrecht, en waarom geweldloos verzet daar zo goed bij past. De vroege christenen waren dienstweigeraars en veel moderne actiebewegingen hebben hun tactieken geleend van christelijke bewegingen. Maar wat zijn specifiek christelijke vormen van geweldloosheid, en welke groepen zijn er in Nederland waar je je bij zou kunnen aansluiten? 

Herman is betrokken bij onder andere de Catholic Worker Amsterdam en Christian Climate Action Nederland.

Organisator: Herman van Veelen

 

Lees verder

• Van water en wijn – clown workshop

03-04-2020

Het eerste wonder dat Jezus doet, is op een bruiloft in het dorpje Kana. Maria roept zijn hulp in, de wijn is op en ze is bezorgd dat het op een teleurstelling zal uitdraaien. Dan verandert Jezus water in wijn, zodat het feest kan doorgaan. Iedereen op het feest is verwonderd over de smaak, de kleur en de vreugde van de goede wijn. 

In deze workshop gaan we dit verhaal verkennen vanuit de clown. De clown is het kleine kind in ons dat de wereld verwonderd en transparant tegemoet treedt. Open en nieuwsgierig maakt de clown contact met het verhaal en met de medespelers. We gaan spelen met verwarring, teleurstelling, de kunst van het proeven, de verwondering, nieuwsgierigheid en zich kunnen laten verrassen. Dat smaakt naar meer!

Organisator: Joyce Schoon

 

 

Lees verder

• Heimwee naar het paradijs?

03-04-2020

Je geniet van de paradijselijke natuur van Terschelling. Tegelijkertijd weet je: deze paradijselijkheid wordt bedreigd. De schepping klaagt om wat haar aantast. Je voelt haar roep om respect en herstel. Liefde, angst of heimwee naar het ongerepte – wat nodigt je uit om op haar roep in te gaan? Een workshop om ‘groene’ inspiratie op te doen d.m.v. bibliodans. 

Bibliodans is: creatief dansen geïnspireerd door Bijbelteksten. Je hoeft geen ballerina te zijn om mee te kunnen doen. Nieuwsgierigheid naar deze werkvorm is genoeg. Je danst in een ontspannen sfeer. Je krijgt duidelijke aanwijzingen hoe je een tekst in dans kunt verbeelden. Wereldmuziek zet de toon en geeft plezier.

https://www.7evendehemel.nl/wp-content/uploads/2019/11/36A0391.jpg

 

Organisator: Riëtte Beurmanjer

 

 

 

 

 

Lees verder

• Bibliodans: ‘Ik danste die morgen toen de schepping begon’

03-04-2020

Bij dit danslied uit het liedboek (839) kun je niet blijven zitten. De aanstekelijke melodie uit de traditie van de Shakers zet je aan tot bewegen. Laat je ook de woorden op in je werken, dan openen zich nieuwe lagen. Want wie danst hier eigenlijk? Een lichtvoetige dansworkshop op diepzinnig bodem, waarin vrije dans afgewisseld wordt met meditatie en gebed. 

In bibliodans beweeg je op een vrije manier met een bijbelse thema. Het is geloven met hart, hoofd, lijf en leden. Mensen die nooit dansen, mensen die schroom hebben om te dansen, mensen die van dansen houden, mensen die puur nieuwsgierig zijn, - iedereen kan meedoen, want iedereen zoekt z’n eigen beweging.

Susanne de Jong-Tennekes is theoloog, bibliodansdocent en in opleiding tot haptotherapeut. Ze werkt in het Dominicanenklooster Zwolle en maakt deel uit van de Zevende Hemel (www.7evendehemel.nl)

Organisator: Susanne de Jong-Tennekes

 

 

 

Lees verder

• Waag het (Gods) verbond te maken

03-04-2020

De wind en het water, het land en het water… Het eiland brengt ons tot rust én woelt ons leven om. De aarde is ons in handen gegeven, een regenboog tussen hemel en aarde, wat een prachtig aanbod deed God aan Noach en alle generaties na hem! Op het eiland kun je het intens ervaren, het besef dat dit aanbod een geschenk is, kan diep tot je doordringen. 

Maar wat doen wij met dit aanbod in ons eigen leven, op de plaatsen waar wij wonen en werken? In deze workshop Bibliodans onderzoeken we dit aanbod en ons antwoord in beweging. 

Bibliodans is een methode om door beweging teksten of afbeeldingen te onderzoeken en in relatie te komen met jezelf, met de aarde, de ander en de Ander. Ervaring is niet nodig. Levendige en verstillende muziek maakt het bewegen tot een beleving: speels en serieus. 

Organisator: Leonie van Straaten

 

 

 

Lees verder

• Tijd voor alles?

03-04-2020

Op een speelse en intuïtieve manier ga je als groep de lege ruimte in en ontstaat er op muziek verbinding tussen woord en beweging. Ongedwongen maak je samen een theatrale compositie die betekenis krijgt door de kracht van het juiste moment. Om mee te doen is ervaring met theater of dans niet nodig, voldoende nieuwsgierigheid wel.

 

Organisator: Sigrid Braam

 

Lees verder