Theater voorstellingen

Een reeks van mooie voorstellingen die spirituele vragen, Bijbelse thema’s en religieuze verhalen op een aansprekende manier actueel maken. Luchtig en ludiek, lachen en huilen, verdiepend en beschouwend.

 

• Escaperoom Klimaat Theatervoorstelling met jongeren 76-

03-08-2021

Organisatoren: Noë van Leeuwen, Manuel Gast, Marleen Eijkelboom, Rosalie Prinsen, Pim Thorn, Sam Bouhof. Regie: Joyce Schoon, Annemiek Riepma en Noë van Leeuwen. 
(op vrijdag en op zaterdag)

Wat begint als een onschuldig uitje naar de escaperoom, verandert al snel in een bizarre race tegen de klok. Vijf jongeren raken verzeild in de vraagstukken van deze tijd rondom klimaat en een leefbare aarde. Krijgen ze vat op wat er gebeurt? Vinden ze de sleutel tot de essentie of verdrinken ze in de stijgende zeespiegel en een groeiende afvalberg? Grappige dialogen, fysiek spel en ontroerende liedjes

Een groep jongeren tussen de 18 en 25 jaar werkt aan deze nieuwe theatervoorstelling. Ze verdiepen zich in vraagstukken rond klimaat, gaan met elkaar in gesprek over de zin van het leven, de verantwoordelijkheid van de mens en wat er nodig is voor een leefbare aarde. Vanuit improvisaties dans, tekst, muziek en spel werken ze samen aan deze theatervoorstelling. 

 

Lees verder

• Bonhoeffer – Wie ben ik? -33-

03-08-2021

Organisator: Kees van der Zwaard en Roosmarijn Tuenter. (op vrijdag)

Theatervoorstelling over de prijs van de vrijheid. Dietrich Bonhoeffer, een predikant, die meedeed aan een aanslag op Hitler, werd gepakt, veroordeeld en op 9 april 1945 opgehangen. 39 jaar oud. Vanuit de gevangenis schreef hij brieven over verzet en overgave aan zijn ouders, zijn vriend en zijn verloofde. Aan het eind van zijn leven kwam hij ook tot dichten.

• In de door Cilia Hogerzeil geregisseerde muziektheatervoorstelling ‘Bonhoeffer – Wie ben ik?’ volgt Kees van der Zwaard hem op zijn zoektocht. Hij speelt samen met altvioliste Roosmarijn Tuenter. Zij componeert en improviseert een tegenstem. Ook zij zal als zijn verloofde Maria onbereikbaar nabij zijn. Hij deelde zijn onverzettelijkheid met moderne heiligen als Etty Hillesum, Martin Luther King, Nelson Mandela.

 

Lees verder

• Vertelvoorstelling ‘Het Rijk van het Hart’. -79-

03-08-2021

Organisator: Vertelvoorstelling - een tweeluik - door Verhalenverteller Pauline Seebregts. (op vrijdag)

Over de ongewone tijd waarin we leven. De wereld wordt uitgedaagd. Het land is verdeeld. De mensen zijn verdeeld. Er is angst voor ziekten, aanslagen en ‘de ander’. Wie ben jij en wie wil je zijn als het erop aankomt?Vertelvoorstelling van een klein uur met muziek (niet live) over wat de kracht van liefde vermag. 

De koning in het ene rijk regeert maar weet eigenlijk ook niet meer precies waar hij mee bezig is en heerst vanuit angst en controle. De koningin uit het andere rijk heeft zich teruggetrokken achter de ijzeren poorten van haar paleis. Ze is vergeten waar de sleutels zijn. Tot het moment dat beiden zich ergens vaag herinneren dat er een plek moet zijn waar het vredigen rustig is. Die plek waar alles nog ongeschonden en heel is. Hoe kom je daar en wat is een koninklijke weg?

Verhalenverteller Pauline Seebregts vertelt verhalen met een glimlach en knipoog, iets om over na te denken en die soms zachtjes ontroeren. (www.paulineseebregts.nl)

 

 

Lees verder

• Jona: van Ninevé naar Mosul - mee op reis. -39-

02-08-2021

Organisator: Acteurs: Sander van Voorst, Jan Willem Drost Muziek: Gottfrid van Eck, Juul Beerda en Tessa Zoutendijk (op zaterdag)

Theaterbeleving van het verhaal van Jona. Jona moet als profeet naar de wereldstad Nineve. Als de inwoners niet anders gaan leven, stort de stad in. Nineve blijft overeind, maar Mosoel, zoals de stad nu heet, stort in. Is er nog een boodschap te brengen aan een stad in puin? Of…verkondigt die stad juist een boodschap?

 

In dit muzikaal theaterstuk van een uur komt de wereld van nu herkenbaar voorbij. De wereldstad Ninevé vertoonde heel wat trekken van de wereld van nu. Jona wordt door God naar die stad gestuurd om de inwoners te gaan vertellen dat ze anders moeten gaan leven, anders dreigt er een straf. Hij kan het niet. Pas als hij in Mosoel in geweest, zoals de stad vele eeuwen later heet, begrijpt Jona wat hij de stad had moeten zeggen. Met geweldige muziek van Gottfrid van Eck, Juul Beerda en Tessa Zoutendijk die al eerder furore maakten op dit festival!

 

 

 

 

 

 

 

 In 2016 lag Mosul in Irak hevig onder vuur – en ging uiteindelijk ook kapot. De stad Mosul is om het oude Nineve heen gebouwd. En over Nineve bestaat een Oud-Testamentisch verhaal waarin God die stad spaarde, ééns, toen die werd bezocht door de profeet Jona.  

Ninevé staat in dat verhaal symbool voor alles waarmee een mens op deze wereld verdeeldheid kan zaaien: macht, geld, mooie verhalen, onderscheid tussen ‘jij en ik’. 

 

• Geen wonder dat God een profeet naar de stad stuurt om die immense wereldstad aan te zeggen, dat ze zichzelf de vernieling in draaien. Het verhaal van de Toren van Babel klinkt er in mee, het verhaal van de uittocht – en ook het verhaal van ons leven nu.

Jona is niet zomaar de hoofdpersoon in een ver-wegverhaal, maar staat midden in onze werkelijkheid. Hij is universeel en we kunnen dan ook veel van onszelf in hem herkennen. Jona loopt rond en gaat op weg met onze vragen. Zo komt hij terecht in situaties, die enerzijds gekenmerkt zijn door kille berekening, anderzijds door warmte, mysterie, humor. En zowel het oude Ninevé als het hedendaagse Mosul blijken meer onze eigen omgeving te zijn dan we dachten. En dat wordt in dit totaaltheater zichtbaar en hoorbaar door middel van acteurs, tekst,  muziek, beeld en geluid. Heel verrassend. Soms lijkt het er op of je naar jezelf kijkt’.

 

Lees verder

• Alle zeven goed. -68-

02-08-2021

Organisator  Keees Posthumus (op zaterdag)

Het is nog maar de vraag of naturisten wel zo blij zijn met de opdracht de naakten te kleden. Het adamskostuum bevalt hen prima. En lang niet iedereen wordt even enthousiast bij het voorstel de vreemdeling te herbergen. Anders was ons asielbeleid wel humaner. Natuurlijk, de zeven werken van barmhartigheid deugen. Er valt geen speld tussen te krijgen dat het goed is om ze te doen. 

• Tegelijk kunnen ze wel een frisse update gebruiken in de vorm van een eigentijdse en afwisselende theatervoorstelling: ‘Alle zeven goed!’. Muzikaal begeleid door Dirk Overbeek (accordeon, keyboard) presenteert verhalenverteller en kerkjournalist Kees Posthumus in zeven delen de werken van barmhartigheid voor mensen van hier en nu. De voorstelling duurt een uur en is geschikt als onderdeel van een leerhuis, vorming & toerusting of een diaconale avond. Een nagesprek is mogelijk. (www.keesposthumus.nl)

 

 

Lees verder

• PKN, de musical. -04-

01-08-2021

Organisator: Kees Posthumus (spel en zang) & Juul Beerda (accordeon) -04-  (op zondag)

Roos is een actief kerkenraadslid van de Protestantse Gemeente in elke stad of dorp. Samen met collega-kerkenraadsleden houdt zij de gemeente draaiende, dwars door alles heen. Pim is in de gemeente komen wonen en heeft helemaal niets met welke kerk of welk geloof dan ook. Toch kruisen hun wegen elkaar, met onverwachte en spannende gevolgen. Helaas, hun liefde lijkt geen kans van slagen te hebben, de verschillen zijn te groot. 

 Gelukkig komt het allemaal goed, want ‘het is een musical’… In een vrolijke en optimistische finale wordt het publiek betrokken. De musical heeft een actuele spits: de toekomst van kerkelijke gemeenschappen in Nederland. ‘PKN, de musical’ is zowel een musical als een parodie op een musical. De voorstelling wordt overal in het land gespeeld, steeds op maat gemaakt, en vormt een klinkend, vrolijk en succesvol onderdeel van een vrijwilligersavond en andere feestelijke bijeenkomst

 

Lees verder