Theater voorstellingen

Een reeks van mooie voorstellingen die spirituele vragen, Bijbelse thema’s en religieuze verhalen op een aansprekende manier actueel maken. Luchtig en ludiek, lachen en huilen, verdiepend en beschouwend.

 

• Escaperoom Klimaat Theatervoorstelling met jongeren 76-

12-05-2021

Organisatoren: Noë van Leeuwen, Manuel Gast, Marleen Eijkelboom, Rosalie Prinsen, Pim Thorn, Sam Bouhof. Regie: Joyce Schoon, Annemiek Riepma en Noë van Leeuwen. 

Wat begint als een onschuldig uitje naar de escaperoom, verandert al snel in een bizarre race tegen de klok. Vijf jongeren raken verzeild in de vraagstukken van deze tijd rondom klimaat en een leefbare aarde. Krijgen ze vat op wat er gebeurt? Vinden ze de sleutel tot de essentie of verdrinken ze in de stijgende zeespiegel en een groeiende afvalberg? Grappige dialogen, fysiek spel en ontroerende liedjes

Een groep jongeren tussen de 18 en 25 jaar werkt aan deze nieuwe theatervoorstelling. Ze verdiepen zich in vraagstukken rond klimaat, gaan met elkaar in gesprek over de zin van het leven, de verantwoordelijkheid van de mens en wat er nodig is voor een leefbare aarde. Vanuit improvisaties dans, tekst, muziek en spel werken ze samen aan deze theatervoorstelling. 

 

Lees verder

• Vertelvoorstelling ‘Het Rijk van het Hart’. -79-

04-05-2021

Organisator: Vertelvoorstelling - een tweeluik - door Verhalenverteller Pauline Seebregts

Over de ongewone tijd waarin we leven. De wereld wordt uitgedaagd. Het land is verdeeld. De mensen zijn verdeeld. Er is angst voor ziekten, aanslagen en ‘de ander’. Wie ben jij en wie wil je zijn als het erop aankomt?Vertelvoorstelling van een klein uur met muziek (niet live) over wat de kracht van liefde vermag. 

De koning in het ene rijk regeert maar weet eigenlijk ook niet meer precies waar hij mee bezig is en heerst vanuit angst en controle. De koningin uit het andere rijk heeft zich teruggetrokken achter de ijzeren poorten van haar paleis. Ze is vergeten waar de sleutels zijn. Tot het moment dat beiden zich ergens vaag herinneren dat er een plek moet zijn waar het vredigen rustig is. Die plek waar alles nog ongeschonden en heel is. Hoe kom je daar en wat is een koninklijke weg?

Verhalenverteller Pauline Seebregts vertelt verhalen met een glimlach en knipoog, iets om over na te denken en die soms zachtjes ontroeren. (www.paulineseebregts.nl)

 

 

Lees verder

• Alle zeven goed. -68-

26-04-2021

Organisator  Keees Posthumus 

Het is nog maar de vraag of naturisten wel zo blij zijn met de opdracht de naakten te kleden. Het adamskostuum bevalt hen prima. En lang niet iedereen wordt even enthousiast bij het voorstel de vreemdeling te herbergen. Anders was ons asielbeleid wel humaner. Natuurlijk, de zeven werken van barmhartigheid deugen. Er valt geen speld tussen te krijgen dat het goed is om ze te doen. 

• Tegelijk kunnen ze wel een frisse update gebruiken in de vorm van een eigentijdse en afwisselende theatervoorstelling: ‘Alle zeven goed!’. Muzikaal begeleid door Dirk Overbeek (accordeon, keyboard) presenteert verhalenverteller en kerkjournalist Kees Posthumus in zeven delen de werken van barmhartigheid voor mensen van hier en nu. De voorstelling duurt een uur en is geschikt als onderdeel van een leerhuis, vorming & toerusting of een diaconale avond. Een nagesprek is mogelijk. (www.keesposthumus.nl)

 

 

Lees verder

• Het Appelparadies, een wagenspel uit de middeleeuwen. -40-

19-02-2021

Organisator Aaster Joonpraters (toneelvereniging Terschelling

Het speelt op Terschelling vlak na de grote brand in 1666. De hulp van God wordt ingeroepen na de ramp, die bijna alles heeft verwoest. Er staat alleen nog een appelboom. Er komen allerhande personages langs deze boom: een vissersvrouw, een verliefd paartje, maar ook de duivel en de dood. En natuurlijk loopt het goed af, met als uitsmijter een wijze levensles. Het spel wordt ondersteund door muziek. 

• De Aaster Joonpraters (Joon is avond) houden hun dialect van Oost-Terschelling levend door kinderboeken te vertalen (Paulus de Boskabouter) en door toneelstukken te vertalen en op te voeren. Het appelparadiis werd in 2016 vertaald en opgevoerd bij de herdenking van de grote brand in 1666. Het spel duurt 30 minuten.

 

Lees verder

• Bonhoeffer – Wie ben ik? -33-

03-04-2020

Organisator: Kees van der Zwaard en Roosmarijn Tuenter

Theatervoorstelling over de prijs van de vrijheid. Dietrich Bonhoeffer, een predikant, die meedeed aan een aanslag op Hitler, werd gepakt, veroordeeld en op 9 april 1945 opgehangen. 39 jaar oud. Vanuit de gevangenis schreef hij brieven over verzet en overgave aan zijn ouders, zijn vriend en zijn verloofde. Aan het eind van zijn leven kwam hij ook tot dichten.

• In de door Cilia Hogerzeil geregisseerde muziektheatervoorstelling ‘Bonhoeffer – Wie ben ik?’ volgt Kees van der Zwaard hem op zijn zoektocht. Hij speelt samen met altvioliste Roosmarijn Tuenter. Zij componeert en improviseert een tegenstem. Ook zij zal als zijn verloofde Maria onbereikbaar nabij zijn. Hij deelde zijn onverzettelijkheid met moderne heiligen als Etty Hillesum, Martin Luther King, Nelson Mandela.

 

Lees verder

• PKN, de musical. -04-

03-04-2020

Organisator: Kees Posthumus (spel en zang) & Juul Beerda (accordeon) -04-

Roos is een actief kerkenraadslid van de Protestantse Gemeente in elke stad of dorp. Samen met collega-kerkenraadsleden houdt zij de gemeente draaiende, dwars door alles heen. Pim is in de gemeente komen wonen en heeft helemaal niets met welke kerk of welk geloof dan ook. Toch kruisen hun wegen elkaar, met onverwachte en spannende gevolgen. Helaas, hun liefde lijkt geen kans van slagen te hebben, de verschillen zijn te groot. 

 Gelukkig komt het allemaal goed, want ‘het is een musical’… In een vrolijke en optimistische finale wordt het publiek betrokken. De musical heeft een actuele spits: de toekomst van kerkelijke gemeenschappen in Nederland. ‘PKN, de musical’ is zowel een musical als een parodie op een musical. De voorstelling wordt overal in het land gespeeld, steeds op maat gemaakt, en vormt een klinkend, vrolijk en succesvol onderdeel van een vrijwilligersavond en andere feestelijke bijeenkomst

 

Lees verder