Muziek

Muziek met en zonder woorden vertelt een eigen verhaal. Spelen met noten en teksten, zingen, luisteren, zien, vertellen, vertalen, beleven, zinnen prikkelend.

 

 

• Met Rilke van tentje naar tentje

10-05-2021

Organistor: VET (Vocaal Ensemble Twente)

Zang, tekst, meditatie en gedichten: tijdens de wandeling verzamelen we stukjes Rilke om te bewaren in hart en hoofd. De natuur is hier voorbeeld en inspiratiebron voor woord en muziek. De natuurlijke omgeving zal de tekst en muziek als vanzelf omarmen omdat de tekst in de natuur haar oorsprong vond.  Aan het eind van de wandeling, bij Doodemanskisten, geven we u onze muzikale inspiratie mee. 

•  Zang, tekst, meditatie en gedichten: tijdens de wandeling verzamelen we stukjes Rilke om te bewaren in hart en hoofd. De natuur is hier voorbeeld en inspiratiebron voor woord en muziek. De natuurlijke omgeving zal de tekst en muziek als vanzelf omarmen omdat de tekst in de natuur haar oorsprong vond. Aan het eind van de wandeling, bij Doodemanskisten, geven we u onze muzikale inspiratie mee. 

 

 

Lees verder

• Orgelconcert met Willem Blonk als organist. -30C-

03-05-2021

Organisator: Willem Blonk

Willem Blonk deed zijn hoofdvakstudie Orgel aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Johann Th. Lemckert. Een inspirererende docent, ook in de richting van zijn ontwikkeling als improviserend en componerend organist. Elk jaar kijkt Willem als concert-organist uit naar componisten die speciale aandacht verdienen. Met werk van hen, van zijn docenten en altijd wel iets van Bach blijft er vast ruimte over voor een Wadden-improvisatie op het Witte-orgel.

 

 

Lees verder

• Meerstemmig zingen uit het Liedboek

03-05-2021

Organisator: Willem Blonk, samen met de deelnemers

In het Liedboek 2013 staan veel liederen vierstemmig. In vele stijlen. Kijk je bijvoorbeeld naar lied 872, 874 en 875, dan zie je vlak bij elkaar al een lied uit Afrika, een Taizé-lied en lofprijzingslied. Ook liederen uit de Duitse traditie, pakkende canons en lichte bijbelliedjes komen aan bod. Onder leiding van een ervaren dirigent die zelf ook heel graag zingt wordt dit een heerlijk meerstemmig en spiritueel zang-uurtje. 

• Natuurlijk is het voor dit zangmoment niet nodig een halve professional in het zingen te zijn.  Maar om het voor alle deelnemers tot een fijne ervaring te maken, is enige ervaring in het meerstemmig zingen wel gewenst. Plus dat er een een redelijke balans tussen vrouwen- en mannenstemmen is. Twee keer zoveel vrouwen als mannen, dat kan nog nét, maar dat is de grens, waarbinnen bij de aanmelding voor deze workshop gewerkt wordt. 

In veel kerken komen de meerstemmige liederen uit het Liedboek maar weinig uit de verf, doordat er te weinig muzikale deskundigheid is. Daar zal het deze morgen niet aan liggen.

De leider van de workshop is Willem Blonk – in zijn kerk Open Hof te Rotterdam leidt hij al vele jaren een kindercantorij, een cantorij, een seniorenkoor en een kamerkoor.
Aan het begin van de workshop zal hij met iedereen ook lekker inzingen!

Lees verder

• Lechajim! Joodse feestverhalen en muziek. -70-

24-04-2021

Organiisator :Trio Wilde Eend: Gottfrid van Eck (verteller en klarinetten), Juul Beerda (accordeon), Tessa Zoutendijk (viool). Gespecialiseerd in joodse muziek en verhalen.

Een drietal Joodse feesten kan in precies twaalf woorden worden samengevat: Vijand wil ons Joden doden. Dat mislukt. Laten we feesten. Eet smakelijk! 

Dit geldt voor het feest van Pesach met de bevrijding van de slavernij en de uittocht uit Egypte. Maar ook voor Poerim waar het Joodse volk ontkomt aan de massamoord die gepland was door de Perzische grootvizier Haman. Ten slotte is Chanoeka een feest van bevrijding: er komt een eind aan de vervolging door de Syrische koning Antiochus Epifanes. 

 

• Deze drie feesten worden wereldwijd nog altijd door Joden gevierd. Naast de Bijbelse verhalen zijn er ook de nodige ‘midrasjiem’ (verhalende teksten uit de Talmoed) en volksverhalen over deze feesten overgeleverd. Met humor en muziek worden deze feestverhalen opnieuw tot leven gewekt.

De verhalen van Trio Wilde Eend zitten vol wijsheid en humor, ernst en lichtvoetigheid. Hun sprankelende muziek raakt een snaar; het is plezier om bij te huilen, verdriet om op te dansen. (www.wilde-eendproducties.nl)

 

Na afloop: nazit met Kerk & Israël

 

 

Lees verder

• ZINGEN, ZINGEN en nog eens ZINGEN nu het weer kan. (30)

23-04-2021

organisator: Open Hof Cantorij en koor Hemelsbreed

 

Samen zingen geeft verbinding, plezier en energie! De Open Hof Cantorij en Koor Hemelsbreed laten dit zien en horen. Beide koren komen uit Rotterdam-Ommoord en staan onder leiding van Willem Blonk, cantor-organist van Open Hof. Inspiratie vinden we soms in de rijke teksten en hemelse klanken van koormuziek, en soms juist in de ontspanning en meditatieve ruimte die de muziek biedt. En in dit te delen met velen!

 

 

Lees verder

• Toen werd Jona wakker. -39-

19-02-2021

Organisator: Fred Tuinder 

Verhalenverteller Pete Pronk & Muziekgroep Ithaka, die bestaat uit Anna Steinebach – piano, Joost Koedijk – gitaar, Jan Krans – viool, Henk Scheffer – 

De voorstelling brengt de innerlijke strijd van de mens die geroepen wordt naar ons toe. De dilemma’s van Jona staan voor de vragen waar wij hier en nu ook voor gesteld worden: klimaat, samenleven in een multiculturele samenleving, onze verantwoordelijkheid voor elkaar en voor de aarde. In de voorstelling gaan muziek en verhaal samen op. De muziek verdiept en becommentarieert de beelden die langskomen die daardoor tot leven komen.

 

• 

Lees verder

• Lichtjesnacht, een overweldigende ervaring -05-

06-02-2021

Organisator : Johan ter Beek

Een nacht met meditatieve ambient-synthesizer muziek (lounge muziek) op basis van monastieke liederen. In een inspirerende omgeving met kaarslicht, kunst en uitdaging. Voor ontspanning, gebed, creatief bezig zijn, video kijken, een brief schrijven en een uitdaging meenemen voor je dagelijkse leven. Het muzikale deel gaat continue door. Het programma is modulair. Johan ter Beek heeft jarenlang ervaring met meditatieve synthesizermuziek,

 

 

 

 

 

 

Lees verder

• “Voorbij de grenzen”. -03-

03-04-2020

Organisator: Muziek- en poëziegroep Achterom

Grenzen, je hebt ze in soorten: hekken, muren, rivieren, kloven, zeeën….. Ze brengen fysiek scheiding aan tussen hier en daar, vaak op zo’n manier dat er geen doorkomen aan is.Grenzen, je hebt ze ook in je hoofd. Ook daar brengen ze scheiding aan, ook daar zijn ze soms niet om door te komen.Tenzij…..je ermee speelt: in muziek, in poëzie, als een vogel. Want: de gedachten zijn vrij!

• 

Lees verder