KERKLAB

In het KERKLAB experimenteren we met een zee aan kerk-mogelijkheden. Bevlogen en geïnspireerde kerk-mensen keren het vertrouwde binnenste buiten en delen hun nieuwste initiatieven. Bestaande kaders over wat kerk-zijn is durven los te laten en nieuwe vormen ontwerpen. Als pioniers van de toekomst delen we de verhalen en storten ons in spannende kerkavonturen.

Toekomst van de kerk: wat hebben kerken en pioniersplekken én studenten en twintigers elkaar te bieden. -80C-

01-05-2021

Organisator: Jelco Mastenbroek en Burret Olde

Studenten, twintigers en dertigers en anderen gaan met in debat. Bestaande kerken verliezen hun grip op veel studenten, twintigers en dertigers. Welke kansen zijn er? Is de periode na de corona-crisis een 'kairos'-moment? We gaan de dialoog aan. René de Reuver, Stefan Paas, Renate Japenga en Janine Petersen - Hogendoorn leiden als sprekers het debat. Daarna volgen tafelgesprekken. Na afloop is er tijd om door te praten.

Studenten, twintigers en dertigers en anderen gaan in discussie over ‘de Toekomst van de Kerk’ en de spanning die ontstaan is bestaande kerken en studenten, twintigers en dertigers. Welke kansen zijn er wel? Is de corona-crisis een kairos-moment? Stefan Paas en René de Reuver, Janine Hogendoorn-Petersen en Renate Japenga leiden als sprekers het debat in. Door tafelgesprekken gaan we verder in gesprek over de vraag wat kerken te bieden hebben aan studenten, twintigers en dertigers. Of laten kerken het over aan de studentenverenigingen? Welke bindingsfactoren met een geloofsgemeenschap zijn doorslaggevend voor 'loslopende' twintigers en dertigers? Versterken initiatieven als pioniersplekken én de lokale kerken elkaar voldoende?

 

Lees verder

Studenten en kerkmensen: wat hebben zij met elkaar? -80B-

01-05-2021

Organisator:

Studenten en kerkmensen zoeken samen naar de antwoorden op de vragen: Wat kan de kerk leren van studenten? En wat kan een student leren van de kerk? Met creatieve werkvormen gaan echte kerkmensen en studenten met elkaar in gesprek. Samen ontdekken zij hoe kerk en student bij elkaar horen.

Lees verder

• Pioniers experimenteren met de kerk van de toekomst -80-

01-05-2021

Organisator:

Er wordt heel wat geëxperimenteerd in en aan de rand van de kerk. Luister naar de eerlijke verhalen door avontuurlijke kerkpioniers. Moeilijke vragen gaan we niet uit weg en we maken ruimte voor beweging en creativiteit om nieuwe mogelijkheden voor de kerk in de toekomst te laten ontstaan. We gaan terug naar de kern met een experiment: hoe creëren we een fysieke vorm van kerkzijn in de toekomst?

• De kerk in de toekomst, hoe ziet deze eruit? Er wordt heel wat geëxperimenteerd in en aan de rand van de kerk. Luister naar de eerlijke verhalen door avontuurlijke kerkpioniers. Moeilijke vragen gaan we niet uit weg en we maken ruimte voor beweging en creativiteit om nieuwe vormen en mogelijkheden voor de kerk in de toekomst te laten ontstaan. In deze creatieve sessie gaan we terug naar wat de kern is van kerkzijn. We doen een experiment: hoe creëren we een fysieke vorm van kerkzijn in de toekomst. Zo worden we aan het denken gezet over de vragen waar het echt om gaat wanneer je nadenkt over de kerk van de toekomst en we maken het concreet.

Lees verder

• Pionieren - de kerk opnieuw uitvinden -80A-

01-05-2021

Organisator : Erik Vervoerd of Arjette Kuipers (specialist leergemeenschap pionieren)

Ontwerp de kerk. Laat alle bekende kaders over wat kerk-zijn is los en ontwerp een nieuwe vorm van kerkzijn voor een specifieke doelgroep. Hoe kun je kerk-zijn voor gothics, juppen, moeders, nieuwkomers uit een bepaald land of ...? Stimuleer je creativiteit en kom tot nieuwe mogelijkheden. En misschien kun je deze vorm van kerkzijn wel een keer in de praktijk brengen in je eigen omgeving op een later moment.

In drie stappen jouw kerk ontwerpen voor specifieke doelgroep.

1. kies een specifieke doelgroep (bijv. gothics, tieners, kunstenaars)

2. Omschrijf in kernwoorden wat deze groep bezighoudt, waarden/normen enz.

3. Wanneer we met deze mensen geloven willen vormgeven, hoe zou dit er dan uit kunnen komen te zien?

Website: www.lerenpionieren.nl en www.protestantsekerk.nl/thema/missionair-werk/

 

Lees verder

• Reisgenoten, programma voor jongeren en monastiek. -80D-

01-05-2021

Organistor: Johan ter Beek, Specialist School & muziek. Kerk, Jongeren en Monastiek, Dienstenorganisatie Protestantse Kerk in Nederland.

Ontdek het goede leven door samen te gaan oefenen als Reisgenoot. Reisgenoot ziet geloof als een lifestyle en de kerk als een oefenplaats. Het bestaat uit meer dan 100 oefeningen, speciaal ontworpen voor de leeftijd 20 tot 40. De oefeningen beslaan het hele leven. 

Reisgenoten is een lichte monastieke vorm, speciaal ontworpen voor 20-40-ers die in een meer fluide maatschappij opgroeien met weinig tot geen binding aan een kerk of instituut. Wel zoeken ze naar waarde, zingeving en spiritualiteit in antwoord op levensvragen. Reisgenoten bestaat uit oefeningen die in kleine groepen kunnen worden ondernomen. Kijk op www.protestantsekerk.nl/thema/reisgenoten/

 

 

Lees verder