Biblio / Drama / Bijbel

• Van water en wijn – clown workshop

03-04-2020

29D Het eerste wonder dat Jezus doet, is op een bruiloft in het dorpje Kana. Maria roept zijn hulp in, de wijn is op en ze is bezorgd dat het op een teleurstelling zal uitdraaien. Dan verandert Jezus water in wijn, zodat het feest kan doorgaan. Iedereen op het feest is verwonderd over de smaak, de kleur en de vreugde van de goede wijn. 

In deze workshop gaan we dit verhaal verkennen vanuit de clown. De clown is het kleine kind in ons dat de wereld verwonderd en transparant tegemoet treedt. Open en nieuwsgierig maakt de clown contact met het verhaal en met de medespelers. We gaan spelen met verwarring, teleurstelling, de kunst van het proeven, de verwondering, nieuwsgierigheid en zich kunnen laten verrassen. Dat smaakt naar meer!

Organisator: Joyce Schoon

 

 

Lees verder

• Fier en bevrijd op sabbat

03-04-2020

 ?? Bibliodrama is een samenspel tussen jou, een bijbelverhaal en de groep. Spelenderwijs en interactief onderzoek je hoe jij, met anderen een bijbelverhaal beleeft. Wat heeft de genezing van de vrouw met de sabbat te maken? Welke ervaringen van gebondenheid en bevrijding herkennen wij door het spelen van dit verhaal? Via duidelijke en creatieve opdrachten, kom je dichter bij de gebeurtenissen in dit verhaal en wissel je met anderen uit welk nieuw perspectief hierdoor ontstaat.

Annette Merz is hoogleraar Nieuwe Testament aan de Protestantse-Theologische Universiteit en opgeleid als begeleider van bibliodrama

Cocky Fortuin-van der Spek is docent bibliodrama bij Stichting de 7evende Hemel en het Centrum voor Bibliodrama

Organisator: Cocky Fortuin-van der Spek en Annette Merz

 

Lees verder

• De Bijbel - geen gesloten boek dankzij bibliodrama!

03-04-2020

16 Organisator: Annette Merz en Bas van den Berg

 

Lees verder

• In zee met Jona, workshop Bijbelse verhalen vertellen

03-04-2020

29F We doen o.a. een rol-interview en andere korte opdrachten om van ons verhaal een ik-vertelling te maken. We leren zoveel mogelijk gebruik te maken van actieve, directe taal om je eigen inlevingsvermogen en de betrokkenheid van je publiek te verhogen.

 

Organisator: Gottfrid van Eck

 

Lees verder

• Verhalen creëren en vertellen

03-04-2020

29A Via een duidelijke opdracht leer je hoe je een nieuw verhaal kan laten ontstaan. Daarbij maak je gebruik van alle zintuigen. Je deelt  verhalen met elkaar en ervaart welke mogelijkheden je hebt om te werken met responsies op je verhaal. Zo zie je hoe verhalen in samenspel tot leven komen. 

 Verhalen verbinden mensen

verhalen verbinden momenten in de tijd

verhalen verbinden de binnenwereld met de buitenwereld.

Bas  van den Berg en Cocky Fortuin-van der Spek zijn beiden auteur van het boek Verhalen verbinden, ruimte voor vertellen op school en Bas schreef het boek: Wijs worden met bronverhalen, een praktijk- en visieboek voor leraren in het basisonderwijs. 

Organisator: Cocky Fortuin-van der Spek en Bas van den Berg, 7evende Hemel

 

 

 

 

Lees verder

• Heimwee naar het paradijs?

03-04-2020

21B Je geniet van de paradijselijke natuur van Terschelling. Tegelijkertijd weet je: deze paradijselijkheid wordt bedreigd. De schepping klaagt om wat haar aantast. Je voelt haar roep om respect en herstel. Liefde, angst of heimwee naar het ongerepte – wat nodigt je uit om op haar roep in te gaan? Een workshop om ‘groene’ inspiratie op te doen d.m.v. bibliodans. 

Bibliodans is: creatief dansen geïnspireerd door Bijbelteksten. Je hoeft geen ballerina te zijn om mee te kunnen doen. Nieuwsgierigheid naar deze werkvorm is genoeg. Je danst in een ontspannen sfeer. Je krijgt duidelijke aanwijzingen hoe je een tekst in dans kunt verbeelden. Wereldmuziek zet de toon en geeft plezier.

https://www.7evendehemel.nl/wp-content/uploads/2019/11/36A0391.jpg

 

Organisator: Riëtte Beurmanjer

 

 

 

 

 

Lees verder

• Bibliodans: ‘Ik danste die morgen toen de schepping begon’

03-04-2020

23 Bij dit danslied uit het liedboek (839) kun je niet blijven zitten. De aanstekelijke melodie uit de traditie van de Shakers zet je aan tot bewegen. Laat je ook de woorden op in je werken, dan openen zich nieuwe lagen. Want wie danst hier eigenlijk? Een lichtvoetige dansworkshop op diepzinnig bodem, waarin vrije dans afgewisseld wordt met meditatie en gebed. 

In bibliodans beweeg je op een vrije manier met een bijbelse thema. Het is geloven met hart, hoofd, lijf en leden. Mensen die nooit dansen, mensen die schroom hebben om te dansen, mensen die van dansen houden, mensen die puur nieuwsgierig zijn, - iedereen kan meedoen, want iedereen zoekt z’n eigen beweging.

Susanne de Jong-Tennekes is theoloog, bibliodansdocent en in opleiding tot haptotherapeut. Ze werkt in het Dominicanenklooster Zwolle en maakt deel uit van de Zevende Hemel (www.7evendehemel.nl)

Organisator: Susanne de Jong-Tennekes

 

 

 

Lees verder

• Waag het (Gods) verbond te maken

03-04-2020

24B De wind en het water, het land en het water… Het eiland brengt ons tot rust én woelt ons leven om. De aarde is ons in handen gegeven, een regenboog tussen hemel en aarde, wat een prachtig aanbod deed God aan Noach en alle generaties na hem! Op het eiland kun je het intens ervaren, het besef dat dit aanbod een geschenk is, kan diep tot je doordringen. 

Maar wat doen wij met dit aanbod in ons eigen leven, op de plaatsen waar wij wonen en werken? In deze workshop Bibliodans onderzoeken we dit aanbod en ons antwoord in beweging. 

Bibliodans is een methode om door beweging teksten of afbeeldingen te onderzoeken en in relatie te komen met jezelf, met de aarde, de ander en de Ander. Ervaring is niet nodig. Levendige en verstillende muziek maakt het bewegen tot een beleving: speels en serieus. 

Organisator: Leonie van Straaten

 

 

 

Lees verder

• Verhalen in Beweging

03-04-2020

29C Met bibliodrama breng je een bijbelverhaal opnieuw tot leven. Je onderzoekt het verhaal met al je vermogens: fysiek, mentaal, sociaal, moreel en spiritueel. Zo verken je met anderen jouw verhouding tot het verhaal in de speelruimte die we met elkaar creëren. Het verhaal dat wij onderzoeken in deze werkplaats is het verhaal van Naäman [2 Kon 5]. In het nagesprek is er ruimte om te delen met elkaar tot welke inzichten je komt door een verhaal op deze manier te ervaren en beleven.

Bas van den Berg en Cocky Fortuin van der Spek zijn ervaren spel- en bibliodrama docenten, verbonden met Stichting de 7evende Hemel. De 7evende Hemel is een netwerk van creatieve theologen en andere professionals die actief zijn op de snijvlakken van kerk, bijbel, creativiteit en kunst.

Organisator: Bas van den Berg en Cocky Fortuin van der Spek

 

Lees verder

• Tijd voor alles?

03-04-2020

22B Op een speelse en intuïtieve manier ga je als groep de lege ruimte in en ontstaat er op muziek verbinding tussen woord en beweging. Ongedwongen maak je samen een theatrale compositie die betekenis krijgt door de kracht van het juiste moment. Om mee te doen is ervaring met theater of dans niet nodig, voldoende nieuwsgierigheid wel.

 

Organisator: Sigrid Braam

 

Lees verder