Beleving binnen of buiten

Niet alleen praten en denken maar ook doen of voelen. Vaardigheden delen die kunnen helpen om mensen met heel hun hart, ziel en verstand te betrekken bij wat er speelt en als wezenlijk wordt beleefd. Dat kan binnen gebeuren maar ook midden in de inspirerende natuur van het eiland.

 

• AVIV Dance Company: ‘Blessed’ -73-

26-05-2021

voor dit programma hoef je je niet in te schrijven

 

Organisatie: Dansers: Jelina de Raad, Birgit Juch, Annemieke Riepma, Sigrid Braam, Thirza Schotanus, Roos de groot. Choreograaf: Lorenzo Capodieci

 

‘Blessed’ is een choreografie waarin we dansers ontmoeten met verschillende verhalen. Zij delen hun worstelingen, enthousiasme, hoogt en dieptepunten en hun zoektocht naar steun. Steun van de grond onder hun voeten, steun van elkaar en steun van God. Wanneer we ondersteuning ontvangen, kunnen we maar één ding doen, vertrouwen. Vertrouwen op de grond, vertrouwen op elkaar en vertrouwen op de wil van God. 

 ‘Blessed’ is een choreografie waarin we dansers ontmoeten met verschillende verhalen. Zij delen hun worstelingen, enthousiasme, hoogt en dieptepunten en hun zoektocht naar steun. Steun van de grond onder hun voeten, steun van elkaar en steun van God. Wanneer we ondersteuning ontvangen, kunnen we maar één ding doen, vertrouwen. Vertrouwen op de grond, vertrouwen op elkaar en vertrouwen op de wil van God. 

 

Lees verder

• AVIV Alive Dance Company: ‘Speak Up’ -73A-

26-05-2021

Organisator: Dansers: Janai Bart, Kaya van Schravendijk, Sigrid Braam, Joelle Rozema, Elsbeth de Boer Choreograaf: Birgit Juch

Speak up’ is een dynamische danschoreografie met gesproken woord gebaseerd op de Bijbeltekst uit 1 Korintiërs 1:10 ‘Ik roep u op om allen eensgezind te zijn’. Een choreografie die tot nadenken zet en raakt, waarin schoonheid en rauwheid elkaar afwisselen. Een groep danst een prachtige dans in eenheid, maar plots verandert de dynamiek.Gesproken woord verandert de richting. Oordeel verandert de sfeer. Wat hebben al die woorden eigenlijk voor goeds voorgebracht?

AVIV Dance Company is een uniek dansplatform die vanuit haar christelijke identiteit verbinding legt tussen dansers in Nederland. Zij geeft getalenteerde dansers, afgestudeerde dansers en choreografen een plek om te ontwikkelen en op te treden om zo anderen weer tot inspiratie te zijn.

Daarnaast wil AVIV vanuit het hart creëren en producties realiseren met sociaal maatschappelijk relevante thema’s. Ons doel is een breed publiek van jong en oud te raken, bemoedigen en inspireren.

Met ons dansgezelschap ‘AVIV Alive Dance Company’ zullen we ‘Speak Up’ voor jullie optreden. Het dansgezelschap bestaat uit dansers die nog in een dansopleiding zitten of inmiddels afgestudeerd zijn. Birgit Juch ‘Artistiek leider van AVIV’ heeft deze choreografie gemaakt.

 

 

 

Lees verder

• Reisgenoten, programma voor jongeren en monastiek. -80E-

01-05-2021

Organisator: Johan ter Beek, Specialist School & muziek. Kerk, Jongeren en Monastiek.

Ontdek het goede leven door samen te gaan oefenen als Reisgenoot. Reisgenoot ziet geloof als een lifestyle en de kerk als een oefenplaats.Tijdens een wandeling maken we kennis met het programma dat  bestaat uit meer dan 100 oefeningen, speciaal ontworpen voor de leeftijd 20 tot 40. De oefeningen beslaan het hele leven. Mocht je al ouder zijn: wandel lekker mee.

 

 

Reisgenoten is een lichte monastieke vorm, speciaal ontworpen voor 20-40-ers die in een meer fluide maatschappij opgroeien met weinig tot geen binding aan een kerk of instituut. Wel zoeken ze naar waarde, zingeving en spiritualiteit in antwoord op levensvragen. Reisgenoten bestaat uit oefeningen die in kleine groepen kunnen worden ondernomen. Kijk op www.protestantsekerk.nl/thema/reisgenoten/

 

 

Lees verder

• Bijbelstudie vlakbij de golven: Jona en de elementen. -71-

26-04-2021

Organisator: Anneke van der Velde en Louis Bakker. Beiden een ruime ervaring als gemeentebegeleiders

Het kleine boekje Jona staat vol van existentiële-vragen die ook voor onze tijd relevant zijn. We lezen het boekje integraal aan de vloedlijn, door in een kring te ‘brevieren’. Vervolgens zijn er individuele reflectievragen en verwerkingsvragen waarbij de vier elementen worden ingezet: zand, water, wind en vuur. Een workshop die je in weer en wind bepaalt bij je belangrijkste levensvragen. Jona en de elementenof missionair zijn met Jona!  

Het kleine boekje Jona staat vol van existentiële vragen die ook voor onze tijd relevant zijn. We lezen het boekje integraal aan de vloedlijn, door in een kring te ‘brevieren’. Vervolgens zijn er individuele reflectievragen en verwerkingsvragen waarbij de vier elementen worden ingezet: zand, water, wind en vuur. Een workshop die je in weer en wind bepaalt bij je belangrijkste levensvragen. Jona en de elementen of missionair zijn met Jona!  

Ook geschikt voor jongeren

 

Lees verder

• Walk of Peace. with Creation -41-

21-02-2021

Organisator Taakgroep Pelgrimage van Gerechtigheid en Vrede uit de Raad van Kerken Nederland olv. Kees Nieuwerth (vicevoorzitter  Raad van Kerken NL.)

Een pelgrimagewandeling door bos en duin. Bij de start vertellen we eerst iets over het hoe en waarom de oproep tot een wereldwijde Pelgrimage van Gerechtigheid en Vrede van de Wereldraad van Kerken. Voor velen is de Pelgrimage van Gerechtigheid en Vrede nog nieuw. Onderweg komen we verschillende ‘staties’ tegen: 

1. Gerechtigheid (vluchtelingenwerk mmv. INLIA)

2. Vrede (kernwapenproblematiek mmv. PAX)

3. Heelheid van de schepping (mmv. Christian Climate Action/Extinction Rebellion)

 

4. Groene kerk (Kerk in Actie)

 

De staties bieden actiemogelijkheden in het teken van gerechtigheid, vrede en heelheid van de schepping, die we toe kunnen passen in ons dagelijks leven en op kunnen zetten in de plaatsten waar we zelf wonen. Letterlijk: ‘Geloven in beweging’. We kunnen samen de natuur van Terschelling beleven o.m. door elkaar onderweg op bijzondere  planten en dieren te wijzen. 

De wandeling gaat over een afstand van maximaal zes kilometer en duurt ruim    

anderhalf uur. Geschikt voor alle leeftijden.

 

 

Lees verder

• Geweldloze actie voor beginners. -02-

03-04-2020

Organisator: Herman van Veelen

Lijkt het je leuk om eens te proberen hoe het voelt om actie te voeren, of wil je juist jouw kennis over christelijk activisme delen? We gaan lekker buiten aan de slag met praktische tips en tricks zoals hoe een goede zitblokkade werkt. Maar we gaan ook in op de vraag hoe we ons als christenen verhouden tot onrecht, en waarom geweldloos verzet daar zo goed bij past. 

 De vroege christenen waren dienstweigeraars en veel moderne actiebewegingen hebben hun tactieken geleend van christelijke bewegingen. Maar wat zijn specifiek christelijke vormen van geweldloosheid, en welke groepen zijn er in Nederland waar je je bij zou kunnen aansluiten? Samen maken we er een mooie workshop van!Herman is betrokken bij onder andere de Catholic Worker Amsterdam en Christian Climate Action Nederland.

Lees verder

• Natuurmozaïek maken met materialen uit de natuur. -09-

02-04-2020

Organisator: Mieke Wiegeraad

We gaan op pad en verkennen het eiland Terschelling. Onderweg verzamelen we materiaal uit de natuur/en of cultuur en verwerken dit  in een eigen persoonlijk natuurmozaïek. Je maakt een afdruk van Gods schepping om je heen.  Een geloofsafdruk, een levensspoor, een voetafdruk van de aarde…………. alles is mogelijk.  

 We werken op hout en klei. Wat moet je meenemen: Bij slecht weer neem regenkleding .Tasje waar je je materialen in kunt bewaren en drooghouden.

Lees verder

• Pelgrimeren náár Terschelling. -25A-

02-04-2020

Organisator: Nijkleaster Jorwert

De pelgrimage van NS-station Franeker naar de boot in Harlingen is ongeveer 15 kilometer. In Franeker starten we de pelgrimage met een kort moment van bezinning, daarna volgt een wandeling die waar mogelijk drukke doorgaande wegen vermijdt. Omdat de boot echt gehaald moet, kunnen we niet te veel pauzes inlassen. Enige wandelervaring zal van pas komen.

 Praktische informatie: We vertrekken echt om 8.45 uur vanaf NS-station Franeker. Graag om 8.30 aanwezig zijn, wie met de trein van 8.35 komt kan uiteraard nog mee. Parkeren kan bij de Welkoop of bij het station. Er is bagagevervoer, neem zelf ‘water en brood’ mee voor onderweg. Zorg dat je je bootkaartje al hebt geregeld. We plannen op de boten van 12.45 uur (sneldienst) en 13.05 uur.

 

 

Lees verder