KERKLAB

In het KERKLAB experimenteren we met een zee aan kerk-mogelijkheden. Bevlogen en geïnspireerde kerk-mensen keren het vertrouwde binnenste buiten en delen hun nieuwste initiatieven. Bestaande kaders over wat kerk-zijn is durven los te laten en nieuwe vormen ontwerpen. Als pioniers van de toekomst delen we de verhalen en storten ons in spannende kerkavonturen.

• Pioniers experimenteren met de kerk . -80-

03-08-2021

Organisator: Rosaliene Israel, Ruth Six en Jonatan Bartling    (op vrijdag)

De kerk in de toekomst, hoe ziet deze eruit? Er wordt heel wat geëxperimenteerd in en aan de rand van de kerk. Luister naar de eerlijke verhalen door avontuurlijke kerkpioniers. Moeilijke vragen gaan we niet uit weg en we maken ruimte voor beweging en creativiteit om nieuwe vormen en mogelijkheden voor de kerk in de toekomst te laten ontstaan. In deze creatieve sessie gaan we terug naar wat de kern is van kerkzijn.

We doen een experiment: hoe creëren we een fysieke vorm van kerkzijn in de toekomst. Zo worden we aan het denken gezet over de vragen waar het echt om gaat wanneer je nadenkt over de kerk van de toekomst en we maken het concreet.

Lees verder

• Student & kerk: wat hebben zij met elkaar? -80B-

03-08-2021

Organisator: Tirtsa Liefting, Harm Elsinghorst en Jasja Nottelman   (op vrijdag)

Student en kerk, zijn die twee wel los te trekken? Want wat is de kerk zonder studenten en kun je als student zonder de kerk? In deze interactieve workshop willen met elkaar op zoek gaan naar wat studenten kunnen betekenen voor de kerk en de kerk voor studenten. Wat zoek je in een kerk? Waar heb je behoefte aan? Wat denk je dat de kerk kan bieden en wat heb jij zelf de kerk te bieden? We willen elkaar ontmoeten en inspireren met goede ervaringen en ruimte geven aan (kritische) vragen.

Lees verder

• Waar blijft je geloof in het dagelijks leven . -80D-

02-08-2021

Organisator: Tim Spanjersberg (vicepreses Sola Scriptura (CSFR) en Marten van der Meulen (universitair docent PThU) (op zaterdag)

Studenten vragen zich af welke rol geloof speelt in het dagelijkse leven. Hoe geloofwaardig ben je? Hoe schijnt het licht van God …….op het werk, op school, in mijn dagelijks leven? Wat kan ik doen om te laten zien dat ik geloof? Of hoeft dat echt niet zo expliciet? Met studenten, sprekers en ‘gewone’ kerkmensen gaan we aan de slag met deze belangrijke vragen. 

Publiek gesprek van studenten met twee experts over "geloof in het dagelijkse leven". Hoe kun je het geloof in het dagelijks leven vormgeven en uitdragen?  Het publieke gesprek wordt geleid door een gespreksleider uit de studentengroep (mogelijk van CSFR) en voorbereid door een groep studenten uit CSFR. 

Lees verder

• Wat hebben kerken en pioniersplekken én jongeren elkaar te bieden. -80C-

02-08-2021

Organisator: Jelco Mastenbroek en Burret Olde  (op zaterdag)

m.m.v. René de Reuver, Stefan Paas, Renate Japenga en Janine Petersen - Hogendoorn

Studenten, twintigers en dertigers en anderen gaan met in debat. Bestaande kerken verliezen hun grip op veel studenten, twintigers en dertigers. Welke kansen zijn er? Is de periode na de corona-crisis een 'kairos'-moment? We gaan de dialoog aan. René de Reuver, Stefan Paas, Renate Japenga en Janine Petersen - Hogendoorn leiden als sprekers het debat in.Daarna volgen tafelgesprekken. Na afloop is er tijd om door te praten.

Studenten, twintigers en dertigers en anderen gaan in discussie over ‘de Toekomst van de Kerk’ en de spanning die ontstaan is bestaande kerken en studenten, twintigers en dertigers. Welke kansen zijn er wel? Is de corona-crisis een kairos-moment? . Door tafelgesprekken gaan we verder in gesprek over de vraag wat kerken te bieden hebben aan studenten, twintigers en dertigers. Of laten kerken het over aan de studenten-verenigingen? Welke bindingsfactoren met een geloofsgemeenschap zijn doorslaggevend voor 'loslopende' twintigers en dertigers? Versterken initiatieven als pioniersplekken én de lokale kerken elkaar voldoende?

 

Lees verder

• Pionieren - de kerk opnieuw uitvinden -80A-

02-08-2021

Organisator :  Anneke van der Velde, (Team pionieren van de Protestantse Kerk). (op zaterdag)

Ontwerp de kerk. Laat alle bekende kaders over wat kerk-zijn is los en ontwerp een nieuwe vorm van kerkzijn voor een specifieke doelgroep. Hoe kun je kerk-zijn voor gothics, juppen, moeders, nieuwkomers uit een bepaald land of ...? Stimuleer je creativiteit en kom tot nieuwe mogelijkheden. En misschien kun je deze vorm van kerkzijn wel een keer in de praktijk brengen in je eigen omgeving op een later moment.

In drie stappen jouw kerk ontwerpen voor specifieke doelgroep.

1. kies een specifieke doelgroep (bijv. gothics, tieners, kunstenaars)

2. Omschrijf in kernwoorden wat deze groep bezighoudt, waarden/normen enz.

3. Wanneer we met deze mensen geloven willen vormgeven, hoe zou dit er dan uit kunnen komen te zien?

Website: www.lerenpionieren.nl en www.protestantsekerk.nl/thema/missionair-werk/

 

Lees verder