• Migratie 3. “We moeten dóór - niet met ontkenning maar met besef”- gezamenlijke verwerking slavernijverleden in Nederland

20A300 jaar slavernijverleden werkt door in de belevingswereld van alle betrokkenen en is deel van de culturele erfenis van de Nederlandse samenleving. Deze erfenis is van invloed op de manier waarop ‘zwart’ en ‘wit’ zichzelf en elkaar zien als onderdeel van de maatschappij. Ons culturele archief bestaat uit de vooronderstellingen, interpretatiekaders, angsten en denkbeelden die ons met de paplepel zijn ingegeven. Letterlijk bijna; het begint in de wieg en gaat ons hele leven door via de omgeving waarin wij leven, het onderwijs dat wij volgen, de boeken die wij lezen, de films en theaters die wij bezoeken en de TV-programma’s die wij bekijken. Dit heeft een functie: ieder mens moet weten hoe hij of zij zich kan handhaven te midden van anderen. 

Ons cultureel archief lijkt op een gewoon archief. Er zit van alles in, en vaak zijn wij er ons niet bewust van wat wij hebben opgeborgen. Maar het gaat verder. Ons culturele archief bepaalt ook onze manier van denken, de manier waarop ‘wit’ denkt over ‘zwart’, maar ook de manier waarop ‘zwart’ denkt over ‘wit’. 

In deze workshop wordt gewerkt met beelden, verhalen en gesprek.

 

Organisator:

Prof. Dr. Dorottya Nagy & Dr. Daniëlle Phillips-Koning (coördinatoren) i.s.m. Mw. Bianca Gallant