02 • Levend water! - Les dansend je dorst en laat je inspireren De 7evende hemel

Susanne de Jong-Tennekes

Soms verdroogt het land. Soms dorst onze ziel. Beiden verlangen naar water, naar iets dat vervult. Bij de Jakobsbron spreekt Jezus met een vrouw over 'levend water'. Wat bedoelt hij? Welke dorst wil hij lessen? Dat ontdekken we door hun ontmoeting dansend te verbeelden. Het zal ons geloof en ons handelen in het dagelijks leven (water!) inspireren. Danservaring is niet nodig - wel nieuwsgierigheid naar deze beweeglijke vorm van mediteren. 

   Droog land, snakkend naar water - we zien het in onze omgeving vaker dan voorheen. Dorstige zielen, verlangend naar een stroom van leven, levenslust en zin - zo verlangt onze ziel en die van mensen om ons heen. Water: aards, concreet, tastbaar, ongrijpbaar - en tegelijkertijd een spiritueel symbool. In een gesprek tussen Jezus en een niet bij name genoemde vrouw (Johannes 4) valt de term 'levend water'. Wat wordt daarmee bedoeld? Wat wil Jezus met 'levend water' aan haar en aan ons geven? Op welk verlangen is het een antwoord? Dat gaan we ontdekken door delen uit hun gesprek dansend te verbeelden. In de hoop dat het ons geloof inspireert en ons handelen in het dagelijks leven, bijvoorbeeld het omgaan met water. Danservaring is niet nodig - wel nieuwsgierigheid naar deze beweeglijke vorm om je in een bijbelverhaal in te leven.  

Susanne de Jong-Tennekes is docent bibliodans, theoloog en haptotherapeut. Ze werkt als geestelijk verzorger bij Careyn Utrecht en heeft een praktijk voor haptotherapie in Barneveld. Vanuit de 7evende Hemel geeft ze workshops bibliodans.