• Lechajim! Joodse feestverhalen en muziek. -70-

Organisator :Trio Wilde Eend: Gottfrid van Eck (verteller en klarinetten), Juul Beerda (accordeon), Tessa Zoutendijk (viool). Gespecialiseerd in joodse muziek en verhalen. (op vrijdag)

Een drietal Joodse feesten kan in precies twaalf woorden worden samengevat: Vijand wil ons Joden doden. Dat mislukt. Laten we feesten. Eet smakelijk! 

Dit geldt voor het feest van Pesach met de bevrijding van de slavernij en de uittocht uit Egypte. Maar ook voor Poerim waar het Joodse volk ontkomt aan de massamoord die gepland was door de Perzische grootvizier Haman. Ten slotte is Chanoeka een feest van bevrijding: er komt een eind aan de vervolging door de Syrische koning Antiochus Epifanes. 

Deze drie feesten worden wereldwijd nog altijd door Joden gevierd. Naast de Bijbelse verhalen zijn er ook de nodige ‘midrasjiem’ (verhalende teksten uit de Talmoed) en volksverhalen over deze feesten overgeleverd. Met humor en muziek worden deze feestverhalen opnieuw tot leven gewekt.

De verhalen van Trio Wilde Eend zitten vol wijsheid en humor, ernst en lichtvoetigheid. Hun sprankelende muziek raakt een snaar; het is plezier om bij te huilen, verdriet om op te dansen. (www.wilde-eendproducties.nl)

 Na afloop: nazit met Kerk & Israël